Всички сме чували, че човек може да умре от шоколад,

...
Всички сме чували, че човек може да умре от шоколад,
Коментари Харесай

Соевият сос може да ви убие – и то лесно

Всички сме чували, че човек може да почине от шоколад, само че се оказва, че можем да се гътнем и от прекомерно доста солено – по-конкретно, от соев сос. Може да звучи като необичаен случай, само че в действителност не е просто допустимо, ами и изненадващо елементарно.

Когато става въпрос за храни с голям брой приложения, няма доста, които могат да се приближат до скромната соя. Без това дребно бобово растение нямаше да има тофу или соево мляко, нито пък мисо, натто и темпе, както и половината от вегетарианските и веганските артикули, които седят по рафтовете на супермаркетите, и прочее половината от невегетарианските. И, несъмнено, не бихме могли да се любуваме на самите соеви зърна.

 Soja

Соеви зърна

Също по този начин ще би трябвало да се откажем и от соевия сос, вкусната солена и умами (един от петте съществени усета, които човек различава) фалшификация, която е основана преди повече от две хилядолетия и от този момент превзема съвсем целия свят. Подобно на соята, от която взима името си, този сос е мощно повсеместен: може да се прибавя непосредствено към предписания като съставна част, да се употребява, естествено, като сос върху ориз, юфка или суши, а на някои места хората даже си овкусяват сладоледа с него.

… в случай че имате шанс. Соевият сос е изненадващо гибелен за фалшификация, която съвсем несъмнено имате в кухненския си долап сега: има доста, доста сведения за предозирали с него, а в родната му Източна Азия в действителност не е нечувано хората напълно преднамерено да се самоубиват по този метод.

Причината, заради която сосът е толкоз отровен, е съвсем същата, заради която е и толкоз апетитен: безумно високото му наличие на сол. Само една супена лъжица от него съдържа повече от 1/3 от целесъобразния дневен банкет на натрий, което улеснява приемането на нездравословно количество даже единствено като си подправите рамена малко по-ентусиазирано.

А това може да докара до злополука. Да вземем случая на един 19-годишен мъж, който през 2013 година изпива съвсем цялостен литър соев сос, след което изпада в кома в незабавното поделение.

„ Той не реагира на нито един от тласъците ни “, споделя тогава пред NBC лекарят от незабавна здравна помощ Дейвид Дж. Карлбърг, който лекува потърпевшия в Медицинския център на Университета на Вирджиния в Шарлотсвил. „ Имаше единствено някакъв клонус, което е просто нараснали рефлекси “, добавя Карлберг. „ Но по принцип нервната му система не работеше по никакъв начин добре. “

Твърде доста сол в кръвта предизвиква положение, наречено хипернатремия, при което водата излиза от тъканите на тялото в опит да изравни равнищата на сол сред тях и кръвта. Това е доста рисково, тъй като освен може да аргументи съдбовни натрупвания на течности тук-там като белите дробове, само че когато водата напусне мозъка, органът може да се свие и да стартира да кърви, причинявайки неврологични признаци като гърчове и безсъзнание.

За благополучие на пациента, той е отведен в незабавното поделение и лекуван много бързо – в границите на 4 часа след приема на соления сос лекарите му дават общо 6 литра подсладена течност посредством интравенозна система в опит да се намалят равнищата на натрий. Мерките бързо дават резултат: откакто пациента изхвърля от системата си повече от 4 литра за 1 час, равнищата му на натрий се връщат към естественото – макар че той остава в индуцираната от соев сос кома.

По някакъв метод индивидът въпреки всичко се отървава незасегнат от случая – макар че медицинският отчет отбелязва, че равнището на натрий в кръвта му, измерено в Медицинския център, е най-високото, измервано в миналото при възрастен, който не е починал и не е претърпял трайно неврологично увреждане заради това. По право той не би трябвало да има подобен шанс: съдбовна доза натрий може да настъпи при равнища от 0,5 до 1 грам сол на кг телесно тегло, което е по-малко от половината от количеството, което той погълва.

Така че, идващия път, когато ви се прииска да си капнете малко повечко соев сос, в сравнение с се предлага в рецептата, недейте да прекалявате. Може и да е вкусна фалшификация – даже към десерта ви – само че евентуално не си коства поради нея да се будите в незабавното поделение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР