Всички сме били творци като деца. Покажете на възрастния кашон

...
Всички сме били творци като деца. Покажете на възрастния кашон
Коментари Харесай

Защо губим творческия си потенциал в училище и как да си го възвърнем

Всички сме били създатели като деца. Покажете на възрастния кашон и той вижда кашон. Покажете на детето кашон – то ще види къщурка за куче, панер за балон или нещо, по което може да рисува.

В фамозната си лекция „ Погубва ли образованието креативния гений? “ сър Кен Робинсън споделя:

„ Това, което знаем сигурно е, че в случай че не си квалифициран да сгрешиш, в никакъв случай няма да ти хрумне нищо автентично. И когато станат възрастни, множеството от децата са изгубили тази своя дарба. Започват да се опасяват да грешат… Резултатът е, че образоваме хората отвън креативния им потенциал. “

Учили са ни да се стремим към съвършенство и похвали.

Творческите персони знаят, че съвършенството не съществува. Те не се опасяват да бъркат или да бъдат отхвърлени. Те интензивно търсят рецензия, с цел да подобрят нещата.

Незабавният триумф е мит. Хората, които са постигнали триумф съгласно личните си разбирания са правили неточности и са били отхвърляни десетки пъти. Преди да основе студиото си, Уолт Дисни бил уволнен от редактора си заради „ липса на въображение и положителни хрумвания “.

За да си възвърнем креативните качества, би трябвало да сме подготвени да рискуваме и да бъркаме.

Всяко малко деяние може да способства за смяна в метода ни на мислене, тъй че да спрем да се боим от грешките. Можете да започнете от най-дребните всекидневни елементи:

Например:

  • Вместо да минавате всяка заран по еднакъв маршрут, изберете различен път и обърнете внимание на обкръжението. Ще видите и преживеете нещо друго.
  • Експериментирайте и сгответе нещо друго.
  • Вместо да работите на бюрото си, пробвайте да седнете на друго място, да вземем за пример някъде навън.
  • Гледайте филм в род, който не бихте избрали.
  • Разменете книги с другари.
  • Послушайте музика отвън обичаните ви стилове.
  • Вместо да водите дневник със личните си мисли, пробвайте да пишете от гледната точка на другар – представете си по какъв начин тя или той биха възприели същата обстановка.
  • Вместо да си останете вкъщи през уикенда, свържете се с другари. Ако сте характерен интроверт, приемете поканата за празненство. Просто отидете и наблюдавайте.

Никога не подценявайте силата на дребните неща. Когато свикнете постоянно да пробвате по нещо ново, тогава е по-лесно да излезете от зоната си на комфорт. Ставате по-склонни да рискувате и да вършиме неточности – а в това е тайната на креативното мислене.

Източник: LifeHack

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР