Всички смартфони, включително новият iPhone 13, разчитат на златото, за

...
Всички смартфони, включително новият iPhone 13, разчитат на златото, за
Коментари Харесай

Колко злато има в новия iPhone 13?

Всички смарт телефони, в това число новият iPhone 13, разчитат на златото, с цел да могат да работят. Благодарение на високата си проводимост, неръждаемост и резистентност, жълтият метал е незаместим в чиповете, употребявани в тях. Тъй като смарт телефоните – а и всички други умни устройства, – имат от ден на ден функционалности, да вземем за пример 5G съгласуваност, за производството им се употребява от ден на ден злато.

Това се вижда и от данните на World Gold Council. Въпреки че към момента се следи дефицит на чипове, потребяваното количество злато в производството на електроника се върна на равнищата си от преди пандемията. Към края на второто тримесечие то възлиза на 66,3 тона, съвсем колкото и през първото тримесечие на 2019 година

Колко злато има в  iPhone 13?

Краткият отговор е, че не знаем с акуратност. Въпреки това можем да създадем някои калкулации, употребявайки различни калкулации.

Основните съставни елементи, за които се употребява злато при производството на смарт телефони, е покритието на дънната платка, камерата, някои свързочни вериги и чипове. Благородният метал нормално се нанася като извънредно тъничък пласт върху нужните детайли, поради към този момент посочените си качества.

По принцип колкото повече функционалности и високо равнище на съгласуваност предлага един смарт телефон, толкоз повече злато е належащо. Това е изключително правилно при прекосяването от 4G към 5G съгласуваност, с каквато ще идва и новият iPhone 13.

Затова отчет на Greenpeace посочва, че през 2007 година в средностатистическия смарт телефон се употребяват 3 мг злато. Към 2014 година, когато е пуснат iPhone 6, това количество нараства до 25 мг. След още две години тежестта злато, вложено във всеки iPhone, нараства до 30 мг, a през 2020 година – до 34 мг.

Следвайки логиката, в iPhone 13 би трябвало да има към 35-37 мг злато, тъй като той идва с още повече функционалности (макар че някои съставни елементи, като рам паметта, ще са същите). Но това не е по този начин. Според последния доклад за напредъка в областта на опазването на природата, оповестен по-рано тази година, Apple е съумял да намали употребяваното злато за дънната платка на iPhone 12 с 50% по отношение на предходното потомство. Тъй като обаче то не е единственият съставен елемент, за който е нужен жълтия метал. Затова можем да допуснем, че в новия iPhone 13 има почти 25 мг злато или евентуално малко повече. Във всеки случай ще използваме 25 мг като основа за калкулациите по-долу.

При цена на златото (към момента на писане) от 56,54 $ за грам, количеството жълт метал в новия iPhone 13 ще е на стойност от 1,413 $ за устройство.

Колко злато би трябвало да купи  Apple  за  iPhone  13

Apple употребява злато за производството на всички артикули. Както стана ясно, то е жизненоважна част от действието на умните устройства. Но в някои случаи компанията от Купертино отиде една стъпка по-далеч.

Такъв е образецът със златния Apple Watch Edition, от който през 2015 година производителят посочи, че желае да направи 1 млн. бройки. Според самата компания за един образец са използвани между 50 и 75 грама 18-каратово злато, т.е. приблизително тъкмо две тройунции злато (които тежат 62,2 грама). По калкулации към 2020 година, за 5 години Apple е продала около 100 млн. Watch, само че не е ясно какъв брой от тях са със златен корпус. Все отново, в случай че компанията е произвела въпросните 1 млн. броя, тя ще е имала потребност от 746 тона злато.  Това се равнява на една четвърт от целия световен рандеман злато към 2015 година

Да се върнем на новия iPhone 13. Засега не е ясно тъкмо какъв брой злато е належащо на компанията. До огромна степен това зависи от създадените и продадени бройки. Точното количество злато, належащо за една численост от новия iPhone, ще стане изрично ясно на публиката едвам откакто такива устройства стартират да се рециклират.

Прогнозата на анализаторската компания Wedbush е, че към сегашния миг има 250 млн. консуматори световно, които употребяват разнообразни модели на iPhone на възраст над три години. Затова те употребяват това число като брой евентуални продажби на новия iPhone 13, въпреки и да не е ясно в какъв времеви интервал.

Така Apple ще се нуждае от 6,2 млн. грама злато за iPhone 13, които се равняват на 200,9 хиляди тройунции.  Следователно за производството на евентуалните 250 млн.  iPhone 13  компанията ще би трябвало да влага   353 млн. $ за злато.

Връщайки се още веднъж към отчета на Apple, за някои покрития тя употребява 100% рециклирано злато. В тази категория попада златото за дънната платка и някои типове връзки. От производителя показват още, че се стараят да увеличат използването на рециклирано злато и да намалят количеството злато, належащо за изработката на съставените елементи като същевременно с това подкрепят по-голямата бистрота в световната верига на доставките на злато.

Но с изключение на, че употребяват рециклирано злато, от компанията дават и други забавни данни. Те показват, че са рециклирали личните си предходни модели за металите, употребявани в новия iPhone 13. Според изчисленията на Apple, от един звук остарели устройства те са извлекли злато и мед, колкото се получават от изкопаването на 150 хиляди тона пръст.

Освен това излиза наяве, че 109 снабдители на компанията в съвсем 30 страни употребяват възобновима сила за изработката на устройствата. Освен това всички снабдители, с чиито материали се сглобява iPhone 13, са сертифицирани като производители с нулев боклук. В случая на златото това значи, че те са намалили отпадъците си с сред 95 и 99%. При среброто нормата е сред 90 и 94%.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР