Всички сензори за радиация в региона са алармирали за надвишени

...
Всички сензори за радиация в региона са алармирали за надвишени
Коментари Харесай

Войници са вдигнали облаци радиоактивен прах в Чернобил

Всички датчици за радиация в района са алармирали за надвишени радиационни равнища

Войници- "самоубийци " са вдигнали големи облаци от радиоактивен прахуляк, като са минали с танкове и друга техника в Чернобил. Става въпрос за "Червената гора ", предава Скай нюз, представен от БГНЕС.

По думите на двама служащи, поискали да останат анонимни, бойците не са носели никаква антирадиационна екипировка, като евентуално момчетата са вдишали извънредно рисковия прахуляк. А това е чисто самоубийство, настояват чиновниците на централата. "Голяма колона от военни коли се е движила през гората в незнайна посока, като след нея останаха големи облаципрах. Всички датчици за радиация в района сигнализираха за надвишени радиационни равнища ", допълват чиновниците.

"Червената гора " получи името си, когато дърветата станаха червени след детонацията в АЕЦ-а през 1986 година. Тя е ситуирана на към 105 км. северно от столицата Киев.

След съветската инвазия в Украйна централата бе завладяна от съветски войски. Тогава Русия съобщи, че радиацията е в естествени равнища, без заплаха за здравето, и добави, че дейностите ѝ са предотвратили вероятни "ядрени провокации " от украински националисти.

Един от чиновниците сподели, че съветските бойци, с които е приказвал, не знаят за историята на завода. "Когато ги попитаха дали знаят за злополуката от 1986 година, детонацията на четвъртия блок на Чернобилската централа, те нямаха визия. Нямаха визия в какво оборудване се намират ", сподели той. Руските сили към този момент са напуснали град Славутич покрай Чернобил, където живеят множеството служащи в централата, заяви кметът на града и краткотрайно изпълняващият длъжността началник на АЕЦ-а.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР