Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април

...
Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април
Коментари Харесай

Самоосигуряващите се лица имат още 6 дни да подадат осигурителните си декларации за 2017 година

Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април 2018 година да подадат годишна декларация пример № 6 за своите отговорностите за обществено и здравно обезпечаване. Годишните осигурителни заявления се подават по същите способи както и данъчните заявления - по електронен път с ПИК или КЕП, по пощата или в офисите на приходната организация. Най-лесния и наличен метод за подаването им е по електронен път посредством ПИК код.
30 април е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да показват и информации № 1 и № 2 за установяване на окончателния размер на осигурителния им приход и окончателния размер на дължимите от тях наложителни осигурителни вноски. Справките за осигурителния приход са част от годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица.
До 30 април 2018 година се внасят и годишните изравнителни вноски за обществено и здравно обезпечаване от самоосигуряващи се лица. Изравнителните осигурителни вноски се превеждат по следните кодове за тип заплащане:
за фонд Пенсии - 551111
за фонд ДЗПО - 581111
за здравно обезпечаване - 561111
При попълването на платежните нареждания за изравнителните вноски наложително се показва ЕГН на самоосигуряващото се лице.
Повече информация и съвещания за попълване на годишните осигурителни заявления и заплащането на дължимите осигурителните вноски може да се откри на интернет страницата на Национална агенция за приходите - www.nap.bg, в офисите на приходната организация или от прът центъра на Национална агенция за приходите – на телефон 0700 18 700 на цената на един диалог.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР