Всички с изключение на един от осемте останали служители в

...
Всички с изключение на един от осемте останали служители в
Коментари Харесай

Хонконг влошава отношенията си с Тайван

Всички като се изключи един от осемте останали чиновници в Тайванския стопански и културен офис (TECO) в Хонконг бяха принудени да се върнат в Тайпе, откакто техните визи не бяха удължени.

С връщането на седемте чиновници през днешния ден и четирима други предходната година по същата причина, TECO-Хонконг остана единствено с едно аташе – началник на комерсиалния департамент – Ни Бо-чиа.

Визата на Ни изтича в края на идващия месец, което значи, че е той също има възможност да бъде заставен да се върне в Тайван.

Седемте чиновници, които през днешния ден се върнаха в Тайпе, бяха изпратени в Икономическия и културен офис в Хонконг от Тайванския съвет по континенталните въпроси (MAC), Министерство на външните работи, Министерство на културата, Министерство на образованието и Националната организация за имиграция.

Те бяха измежду последните осем останали чиновници, откакто изпълняващия длъжността общоприет шеф Као Минг-цун и трима други чиновници получиха отвод за удължение на своите визи предходната година.

От MAC разгласиха изказване в обществените мрежи, в което се споделя, че Китай и държавното управление на Хонконг са сложили несъответстващи политически условия за подаване на заявление за удължение на визите на чиновниците в TECO-Хонконг.

От Съвета по континенталните въпроси обявиха, че се постанова да бъдат подхванати някакви ограничения, с цел да може офисът да продължи да поддържа главните си интервенции, само че повече информация се чака на следващия ден.

TECO-Хонконг, управляван от MAC, съставлява ползите на Тайван в китайския специфичен административен район.

Офисът бе основан през юли 2011 година, когато връзките сред Тайван и Пекин бяха релативно по-топли при тогавашното държавно управление на Тайван. През 2018 година обаче, на фона на влошаващите се връзки сред Тайпе и Пекин, Хонконг отхвърли да издаде виза на новия началник на Офиса – Лу Чанг-шуи, което му попречи да заеме поста.

Две години по-късно Као Минг-цун и трима други се сблъскаха със същия проблем, тъй като отхвърлиха да подпишат клетвена декларация, признаваща правилото „ Един Китай “. Според източници, по-рано този месец е било отправено сходно искане и към останалите чиновници, чиито визи изтичали, с молба да подпишат клетвената декларация или да изоставен преди 21 юни.

През последните седмици Хонконг и Макао затвориха офисите си в Тайпе. Хонконг упрекна Тайван в поддръжка на „ хората, които саботират просперитета и стабилността в Хонконг “, а държавното управление на Макао съобщи, че Тайван не е възобновил визите на чиновниците в офиса – изказване, което MAC изрично отхвърли.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР