Всички познаваме добре вкуса на зърната на този летен символ

...
Всички познаваме добре вкуса на зърната на този летен символ
Коментари Харесай

Слънчоглед - калорийно съдържание, хранителна стойност и интересни факти

Всички познаваме добре усета на зърната на този летен знак и го помним от детството. Слънчогледът, в допълнение към усета си, има доста изгоди за здравето и потреблението му в готвенето сигурно крие голям капацитет.

Слънчогледът е едногодишно или многогодишно растение от семейство Asteraceae. Той има дебели и жилави стъбла, а листата са космати и нормално лепкави на досег. Първият слънчоглед е отгледан от индианците от Южна Америка, които съумяват да отглеждат и разнообразни сортове. Слънчогледът идва в Европа с помощта на испанците, само че дължи своята известност на руснаците, които първи стартират всеобщото му развъждане.

Известни са повече от 70 разнообразни сорта слънчоглед, в това число луковични, леки, десетлопастни, елементарни, върбови, краставични, калифорнийски и други Слънчогледът цъфти от юли до октомври. Плодът е семе в черупка. Цветът на черупката на слънчогледовото семе варира от черен до сив. Някои сортове се отглеждат като декоративни растения.

Ползите и вредите за организма от слънчогледовото семе са настояща тематиката, тъй като използването на слънчогледови семки е всеобща.

Хранителна стойност и потребни свойства на слънчогледа

 Слънчогледови семки

Слънчогледът е отличен източник на витамин Е и всички витамини от група В, с помощта на които подкрепя действието на нервната система. Витамините обаче не са всичко, което слънчогледът може да ни предложи. Слънчогледовите семена са богат източник на магнезий - царят на минералите, тъй че те оказват помощ в битката със напрежението, както в неговата активност, по този начин и за неговите последствия. Така че се предлага да се включат слънчогледовите семена в диетата на хора, живеещи в непрекъснат стрес, или на тези, които пият доста кафе, защото то изхвърля магнезия от тялото.

Също по този начин си коства да ядем семена да вземем за пример преди изпити или просто когато би трябвало да работим доста интелектуално. Поради наличието на този детайл, слънчогледът подкрепя работата на сърцето и кръвоносната система, оказва помощ в битката с мигрена и мускулни конвулсии. Поради високото наличие на магнезий слънчогледовите семена усъвършенстват концентрацията и спомагат за намаление на кръвното налягане.

Консумацията на слънчогледови семки има позитивен резултат за понижаване на мигренозното главоболие и понижава риска от инфаркти и инсулти. Зърнените храни също са източник на калций и затова усъвършенстват костите. Поради наличието на калий слънчогледовото семе оказва помощ за контролиране на водния и електролитен баланс в организма. Зърната съдържат огромни количества цинк, мед, манган и селен.

В допълнение, слънчогледът съдържа ненаситени мастни киселини основно от групата на омега-6. Омега киселините са от значително значение за възобновяване на клетъчните мембрани на всички кафези в тялото. Непечените зърна са с високо наличие на фитостероли, растителни стероиди, които намаляват холестерола в кръвта, защищават от сърдечни болести и предотвратяват заболяванията на простатната жлеза.

Въпреки че слънчогледовото семе е с високо наличие на калории (около 600 калории в 100 г кадърен за консумация продукт), няма риск от наддаване на тегло, защото това количество се въздейства от здравословни мазнини и въглехидрати с невисок гликемичен показател, а слънчогледовите мазнини също са с високо засищане.

По хранителни и здравословни аргументи се предлага да се ядат непечени слънчогледови семена, т.е. пресни, сушени по натурален път.

Слънчогледови семки в кулинарията

 Слънчогледов тахан

Слънчогледовите семена могат да се пържат с или без подправки и по-късно да се употребяват като украсителен детайл, съставна част в салата или дресинг, добавени към зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко и други

Слънчогледовите семена са подобаващи както за сладки и бисквити, по този начин и за вечеря. Ядките могат да се прибавят и към панировки (особено за риба) и домакински самун. Смлени, откакто към тях се прибавят подобаващите подправки, те се трансформират във вкусна слънчогледова паста - слънчогледов тахан, която може да се маже върху сандвичи или да се употребява като основа за други ястия като слънчогледова халва, хумус и др.

Слънчогледовите семки са на ниска цена, здравословен и апетитен артикул. Струва си да добавите слънчоглед към ежедневната си диета, тъй че дано ядем слънчогледови семки и по този начин ще поддържаме успокоение, хубост и положително здраве!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР