Всички получени сигнали са отработени. Министерството на отбраната е реагирало

...
Всички получени сигнали са отработени. Министерството на отбраната е реагирало
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Показахме, че има държава и реагирахме адекватно

Всички получени сигнали са отработени.

Министерството на защитата е реагирало съответно на всички места, за където е поискано подпомагане по отношение на наводненията “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването „ Здравей България “ на Нова телевизия през днешния ден, 5 септември. „ Там, за където са получени сигнали, сме реагирали незабавно. Още на 2 септември беше задействан модул за деяние при бедствия от 61-ва Стрямска бригада и той беше в наводнените села Богдан и Каравелово “, уточни той.

Министър Стоянов отхвърли обвиняванията за липса на съгласуваност сред институциите при избавителните действия. Припомни, че в първия ден на бедствието, 2 септември, той е бил на място, както и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на 61-ва бригада бригаден военачалник Деян Дешков, шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов, отрядът за реагиране при бедствия на Столична община и други „ В непрекъсната връзка бях с регионалния шеф на Пловдив и с началника на защитата. В селата Каравелово и Богдан, за които сме получили сигнали, сме реагирали. Вследствие на наводненията, част от избавителните екипи са били изолирани, поради разрушената инфраструктура, което е затруднило активността им. В село Трилистник реакцията не е забавена, там водата би трябвало да се отдръпна, с цел да стартират дейностите по възобновяване. Сили и средства са планувани и за там “, сподели още министър Стоянов.

„ Армията взе участие и в трите стадия на деяние в обстановка на злополучие: избавяне и евакуация на популацията, обезпечаване на храни, вода и медикаменти и третият стадий – очистване на вредите “, акцентира министър Стоянов. Той изрече благодарности на военнослужещите, които не престават да работят за превъзмогване на вредите.

По думите му – има доста домове и публични здания, които би трябвало да се почистят. Трябва софтуерно време, да се отворят подстъпи към обитаемоте места и е допустимо това да отнеме седмици. Координацията на избавителните действия се прави от регионалния шеф и се работи поетапно. На терен е цялата допустима техника, която е във формированията покрай карловските села. „ Имаме подготвеност да се включат и от други формирования при нужда и при поискване от регионалния шеф. Това, с което сме работили през вчерашния ден, е било задоволително “, уточни министърът и добави. „ Само през вчерашния ден на терен имаше над 200 военнослужещи като в допълнение бяха задействани формирования, които оказват помощ на популацията от 3-а авиобаза Граф Игнатиево, 24-а авиобаза Крумово, 91-и инженерен батальон, 110-ти логистичен полк, от 61-ва бригада. Днес всички те ще продължат да работят. Част от 61-ва бригада сега е и на държавната граница, която охраняваме с над 500 военнослужещи “, напомни той.

Държавата ще обезпечи краткотрайни жилища на тези, които са изгубили своите парцели. Междуведомствена комисия ще направи оценка на вредите, стана ясно още в хода на диалога.

„ Българската войска е на място, тя е виновна и постоянно ще окаже нужната помощ на популацията. Моля жителите за малко повече самообладание “, акцентира министърът на защитата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР