„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до

...
„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до
Коментари Харесай

Алибегов: Най-вероятно ще има протести, нито едно от обещанията към бранша не е спазено

„ Всички писма, които през последната година и половина изписахме до ръководещите, бяха в подтекста „ не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, най-малко спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Това сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „ Събуди се”.
Той сподели, че разноските на бизнеса по отношение на 2021 година са се вдигнали 3 пъти. По думите му личен състав няма, макар че заплащането, спрямо предходната година, се е вдигнало съвсем двойно. Според него от бизнеса не подвигат цените толкоз, колкото би трябвало. „ Наемите също са се вдигнали. За плажа би трябвало да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си заплащат същата концесия, а в същия миг условията към тях се подвигнаха – че би трябвало да имат повече спасители”, акцентира Алибегов.
Той предвижда възобновяване на сектора едвам в края на 2023 година и то в случай че няма други рецесии. „ Всички гледат на рецесията в Украйна единствено в политически проект, само че тя въздейства и на туристическия бранш”, напомни ресторантьорът. По думите му страната е трябвало да размени съветските туристи с други, само че тя не си е свършила работата.
Той разяснява и това дали бизнесът няма да получи енергийни помощи в случай че актуализацията на бюджета не бъде призната от Народното събрание. „ Не се тормозим, тъй като министър председателят очевидно не е осведомен. Енергийните помощи не са в бюджета, а са в Закона за енергетиката, който ще се гласоподава настрана и мисля, че ще се приеме”, сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията.
Алибегов акцентира, че по време на Коронавирус рецесията туристическият отрасъл е бил най-потърпевш, по тази причина е належащо най-малко една година след отпадането на забрани и ограничения помощите за туризма да останат. През това време компаниите са задлъжнели, а страната стопира помощите, които идват от Европа. „ Най-вероятно ще има митинги, защото нито едно от обещанията към сектора не е спазено”, предвижда той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР