Всички опасни участъци с концентрация на пътни инциденти ще бъдат

...
Всички опасни участъци с концентрация на пътни инциденти ще бъдат
Коментари Харесай

Всички опасни участъци с концентрация на пътни инциденти ще бъдат ремонтирани

Всички рискови сектори с централизация на пътни произшествия ще бъдат ремонтирани. Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на интернационалната конференция по пътна сигурност „ Визия Нула за Балканите “. Конференцията в Деня на детето е под патронажа на президента Румен Радев.

Вицепремиерът показа карта с 80 пътни сектора в страната, по които има повишен % на пътно-транспортни катастрофи. 7 от тях (в алено на картата) са рискови в последните 3 години, само че не са подхванати ограничения. Ще бъде въведена непрекъсната организация на придвижването, с цел да се ограничи опцията на водачите да изпреварват погрешно или да надвишават скоростта, като трасетата ще бъдат ремонтирани, заяви министър Караджов.

Участъкът край Ихтиман на автомагистрала „ Тракия “ ще се обезопаси, като краткосрочно ще бъдат ремонтирани местата, на които се образува аквапланинг. За сектора е очакван и повсеместен ремонт. За пътя Русе - Велико Търново, на кръстовището на Бяла и в селата Поликраище и Самоводене е очакван настоящ ремонт. За Прохода на Републиката се изготвя механически план за главен ремонт, а до тогава на секторите от пътя с централизация на произшествия ще се слагат нови маркировка и пътни знаци. По пътя София - Варна при село Микре ще се слагат колчета за ограничение на изпреварването и ще се усъвършенства пътната сигнализация.

До 17 юни ще се слагат колчета по първокласния път през Кресненското дефиле, с цел да се ограничи изпреварването. Неправилното изпреварване в този сектор от автомагистрала „ Струма “ е главната причина за пътните произшествия.

Останалите разпознати като рискови сектори от републиканската мрежа са рискови за две следващи години (в жълто) или са се показали като рискови в последната една година (в зелено). За тях също ще бъдат подхванати ограничения за обезопасяване.

Вицепремиерът напомни, че тази година е плануван ремонт на към 3000 км от републиканската пътна мрежа. През тази година ще се ремонтират автомагистралите и пътищата първи клас. Ще бъдат възобновени маркировката, мантинелите, а всички остарели знаци и тези с негодна светлоотразителност, ще бъдат заменени с нови. Всичко това ще бъде осъществявано при извънредно непоколебим надзор и потребление на съвременни софтуерни средства, безапелационен беше районният министър.

Пътната инфраструктура в страната ще бъде усъвършенствана и посредством европейски средства. Над 380 млн. лева за ремонт и други ограничения за пътна сигурност, за пътищата от първи до трети клас на територията на 50-те най-големи общини, отвън TEN-T мрежата, са заложени в новата Програма „ Развитие на районите “ до 2027 година Над 750 млн. лева ще бъдат вложени за модернизиране на публичния превоз в тези 50 общини. Ще се финансират интелигентни транспортни системи, които контролират градския превоз – светофари, електрони табла. Ще има опция и за възобновяване на транспортната инфраструктура – създаване на нови спирки, велоалеи и пешеходни зони. Близо 132 млн. лева от средствата за модернизиране на публичния превоз са планувани за създаване на зарядна инфраструктура.

„ За да реализираме общата цел – „ Визия нула “, всички институции, неправителствен бранш, жители би трябвало да обединим старания, да пожелаваме, да търсим отговорност, в случай че някой не си прави работата, тъй като човешкият живот е прекомерно висока цена за нечие безгрижие или безхаберие “, сподели още министър Караджов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР