Всички общини в Македония заедно събират средно 1.3 милиарда денара,

...
Всички общини в Македония заедно събират средно 1.3 милиарда денара,
Коментари Харесай

Македония събира от данък върху имуществото странните едва 21 млн. евро

Всички общини в Македония дружно събират приблизително 1.3 милиарда денара, или 21 милиона евро като налог върху собствеността от жители и компании.

Средната събираемост на този налог е към 81 %, демонстрират резултатите от проучване за 2017, 2018 и 2019 година, оповестени през днешния ден от Центъра за цивилен връзки и представени от медиите в Скопие.

В документа се показва, че доста по-голяма част от налога върху имуществото се събира от жителите - 70 %, до момента в който от юридическите лица, т.е. от фирмите, се събират останалите 30 %. Събираемостта е по-висока измежду жителите - 85 %, а компаниите заплащат 78 % от начисления налог.

През оценените три години, т.е. 2017, 2018 и 2019, се следи нарастване на размера на събрания налог върху имуществото. Въпреки това, за разлика от 2018 година, когато нарастването спрямо миналата година е 12,5 %, през идната 2019 нарастването е единствено 2,5 %.

Скопската община Център има най-високите доходи от налог върху имуществото - към 2,3 милиона евро годишно, а най-малката, т.е. без доходи на тази база, е община Арациново, която не ни начислява подобен налог, защото няма база данни на данъкоплатците, нито е основал данъчен отдел, поради което не издава данъчни решения.

Само 10 общини в Скопие събират половината от целия налог върху имуществото.

Най-успешните в събирането на този налог са Росоман и Ресен, а най-слабо се показват Студеничани и Маврово и Ростузе. По райони най-високият % на събиране на този налог е в общините от област Вардар, а най-нисък в региона Полог, съгласно Центъра за цивилен връзки.

Изследването е извършено в границите на активността „ Публични разноски за публично богатство “, подкрепена от USAID Проект за гражданско присъединяване. Целта е да се усили успеваемостта на обществените разноски посредством понижаване на корупцията и увеличение на прозрачността.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР