Всички ние знаем, че здравето ни зависи от много неща,

...
Всички ние знаем, че здравето ни зависи от много неща,
Коментари Харесай

Списък на супер полезни храни

Всички ние знаем, че здравето ни зависи от доста неща, а храната, която одобряваме, е измежду най-важните от тях. Ето лист на най-полезните и здравословни храни:
Овесени ядки
Намаляват холестерола и риска от сърдечни заболявания. Ако закусвате овесени ядки, до обяд се чувствате сити и не изпитвате апетит поради наличието на разтворими фибри. Срещат се в чист тип, както и под формата на овесени трици и в примес с ядки, сушени плодове (мюсли).
Авокадо
В авокадото се съдържат над 25 съществени хранителни субстанции, измежду които съвсем всички витамини, калий, желязо, магнезий и мед. Помага за балансиране на хранителния режим и понижава холестерола.
Орехи
Орехите са източник на омега-3 мастни киселини, които понижават равнището на " неприятния "   LDL-холестерол и покачват " положителния " HDL-холестерол. Опитайте се да включите в дневното си меню 1 шепа сурови орехи, смесете ги със сушени смокини или семена от анасон.
Кисело мляко
Богато е на пробиотици (бактериите, които усъвършенстват храносмилането и покачват имунитета).
Яйца
Белтъкът съдържа протеини и 0 калории, а жълтъкът е богат на витамин В12 и витамин А. Яйцата укрепват костната система, усъвършенстват паметта и концентрацията, засилват мозъчната активност и покачват имунитета.
Киви
Най-богатият плод на витамин С. В едно киви се съдържа двойно повече количество витамин С от един портокал и толкоз калий, колкото в един банан.

 10 потребни храни, които ядем неверно 10 потребни храни, които ядем неверно
Често, когато подготвяме обичаните си зеленчуци, забравяме, че топлинната обработка понижава наличието на витамини в тях. Оказва се,...
Едамаме
Едамаме е зелено соево зърно, което се бере преди да е узряло и втвърдило. Консумира се като закуска, от него могат да се подготвят зеленчукови ястия, супи. Зърната на едамамето се бланшират/варят и след това незабавно се замразяват. Обвивката не се яде. Наподобява грахова шушулка. В зърната на едамаме се съдържат повече фибри, в сравнение с в една общоприета порция овесени ядки и повече протеин от една печена пуйка. Може да си извършите пюре и да прибавите чесън, зехтин, лимонен сок.
Сладък картоф
Колкото по-тъмен е сладкият картоф, толкоз по-богат е на антиоксиданта бета-каротин. Сладкият картоф е превъзходен източник на сила, стабилизира кръвната захар и е богат на витамини А, В и С, а също на мед и магнезий.
Тиква
 10 Храни, които поддържат артериите чисти 10 Храни, които поддържат артериите чисти
Артериите са основните виновници за това до сърцето и останалата част от тялото да доближава кръв, богата на О2. Когато те са запуше...
Тиквата е известен десерт в българската кухня. Чудесен антиоксидант, усъвършенства здравето на кожата, понижава кръвното налягане. Оранжевият цвят се дължи на огромното количество каротин (провитамин А). Помага при бодърствуване, потребна е за храносмилането, предотвратява формиране на отоци и задържане на вода.
Булгур
Булгурът се получава от бланширано, изсушено и натрошено зърно, най-често от твърда или бяла пшеница. Допреди към 50 години булгурът е бил съществена храна у нас. След това е преместен от ориза и съвсем не се употребява. Напоследък стартира още веднъж да участва в здравословната ни диета. Съдържа главно въглехидрати (75%) и фибри. Богат е на желязо, магнезий, калий, цинк, витамини А, В, С, D, К. Може да го приготвяте по този начин, както и овесените ядки.
Спанак
Освен, че е нискокалоричен, спанакът е превъзходен източник на желязо, витамин А и С, фибри и минерали. Съдържа също калий, фосфор, натрий и никакви мазнини и холестерол. С 80 гр недопечен спанак или 200 гр приготвен спанак покриваме половината си дневна потребност от витамин С.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР