Всички ние водим различни животи - някои са успешни, други

...
Всички ние водим различни животи - някои са успешни, други
Коментари Харесай

Пирамидата на Дилтс: Защо животът ви е такъв, какъвто е?

Всички ние водим разнообразни животи - някои са сполучливи, други - не чак толкоз.

Ако в миналото сте се питали " Защо повеждам сходен живот? ", то пирамидата на Дилтс ще ви помогне да намерите отговора и да измененията съществуването си към положително.

Тя е дело на Робърт Дилтс - един от най-известните специалисти в невро лингвистичното програмиране и основател на един от най-удобните модели за изложение на живота под формата на пирамида, разграничена на равнища – от основата към върха й.

Смисълът на пирамидата

Пирамидата на Дилтс е идея, която всеки би трябвало да знае и схваща. Съществуват минимум две аргументи за това:

  • Тя ще ви помогне да анализирате живота си посредством въпросите, които ви кара да си зададете.
  • Ще повлияе на съществуването ви – незабавно щом разберете кои са главните ви проблеми, вие ще знаете какво да извършите, с цел да поемете по верния път.

Нивата на пирамидата

Преди да преминем към обясненията на обособените равнища и търсенето на отговори, би трябвало да знаете следния главен трик – на всеки въпрос отговорът може да намерите, като отговорите на въпроса от идващото равнище.

Ниво 1: Какво имам?

Това е най-ниското равнище - това на вашия обичай, на всекидневието ви, финансите ви, работата или бизнеса ви, и дома ви, фамилията ви, кръга ви на другарство и така нататък

Ако постоянно се питате " Защо имам това, което имам? ", ще се наложи да потърсите отговора на второ равнище, където са вашите дейности. Това равнище дава отговор на въпроса " Какво върша? “ и е явно, че от това, какво вършиме ден след ден, ще зависи това, което ще имате.

Ниво 2: Какво върша?

Този въпрос, явно, е обвързван с избрани дейности. Логично е, че те въздействат на всичко, което имаме. Помислете за какво вършите избрани неща. Отговорът ви чака на идващото равнище - това на тактиките.

Ниво 3: Как предпочитам?

Според това по какъв начин взимате решения, по какъв начин вършиме избора си, каква тактика ви води (стремите се към повече или не се напрягате, живеете за деня или планирате за години напред и т.н.) зависи по какъв начин ще действате в обособените обстановки (дали ще се образовате във всяко свободно време или ще пиете бира пред тв приемника, дали ще поемате начинания в работата си или ще следвате рутината).

Ниво 4: В какво имам вяра?

Ако си задавате въпроса " Защо предпочитам това, което предпочитам? ", е време да отидем още едно равнище по-нагоре. На четвъртия етаж се крият вашите убеждения. В какво имам вяра? Ако сте наясно, че с твърдоглав труд се преодолява всяко затруднение, е ясно, че, в случай че нещата не вървят, за вас ще е естествено да повтаряте опитите си още веднъж и още веднъж.

Ниво 5: Какъв съм аз?

Задавате си въпроса " Защо имам вяра в това, в което имам вяра? ". Нужно е да отидем на пето равнище. То дава отговор за самосъзнанието и самоидентификацията. " Какъв съм аз? " Отговорът на този въпрос зависи от множеството ви убеждения.  Ясно е, че за индивида, който споделя „ Аз съм некадърник и никому непотребен несретник “ и за индивида, който споделя „ Аз съм талант и съм роден, с цел да реализира триумфи “, нещата в живота се случват по друг метод, тъй като имат друга визия за света.

Ниво 6: Защо пребивавам?

Това е равнището на задачата, на смисъла на живота. Пирамидата на Дилтс ви разрешава да разберете по-добре за какво живеете по този начин, както живеете, и за какво имате това, което имате. Позволява ви да извършите експресен разбор на личния си живот.

Тя ви разрешава да разберете, какво тъкмо би трябвало да измененията в живота си, с цел да получите на изхода различен, по-радващ ви резултат, а за това би трябвало да се изкачите на равнище (или повече) нагоре по пирамидата.

Както гласи един от правилата на систематичния разбор „ Обикновено казусът не може да бъде решен на равнището, на което е зародил “. Задайте си тези въпроси, открийте отговорите и вижте къде боксува живота ви и какво би трябвало да извършите, с цел да спре да боксува.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР