Всички нередности, които виждаме по АМ „Хемус, се повтарят и

...
Всички нередности, които виждаме по АМ „Хемус, се повтарят и
Коментари Харесай

Зам.-министър арх. Иван Шишков: Скоростният път Ботевград-Видин и бъдещата магистрала Русе-Велико Търново имат същите проблеми като АМ "Хемус"

Всички нередности, които виждаме по Автомагистрала „ Хемус ", се повтарят и със скоростния път Ботевград-Видин, както и по бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново. И при тяхното строителство част от трасето също не е планувано, както видяхме при изграждащия се аутобан „ Хемус ".

Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при гостуването си в предаването „ Честно казано " в телевизия Евроком.

„ И ние не знаем от кое място ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Отново има парче от автомагистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. И там има " ин хаус " поръчка за три от лотовете. Два от тях имат позволение за градеж, издадени безусловно в последните дни на предходното ръководство на ГЕРБ. Не знаем също и кои са компаниите. След това има сектор до Монтана, само че Подробен устройствен план (подробният организационен план) е влезнал в съда. От Монтана до Враца отново нямаме трасе. Явно се основава проблем с планирането и те са го зарязвали ", изясни в детайли арх. Иван Шишков пред журналистката Люба Кулезич. Той бе безапелационен, че министерството желае да острани тези недостатъци, с цел да може тези сектори да се строят оптимално бързо.

Подобна е и обстановката с бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново. Проектът е единствено до Бяла, има към този момент Подробен устройствен план и скоро може да стартира строителството. От Бяла до Велико Търново обаче няма трасе. Не е планувано и къде ще стане връзката с автомагистрала „ Хемус ".

Арх. Шишков уточни, че за огромно страдание по бъдещите автомагистрали у нас се следи едно и също - те стартират отнякъде, след което има спиране, а след това още веднъж има път.

В изявлението си пред тв „ Евроком " заместник-регионалният министър уточни, че Автомагистрала „ Хемус " след известно време ще бъде издигната до Ловеч, едвам по-късно ще се строи до Велико Търново. А нататък - никой не знае по кое време ще се случи това. Той въпреки всичко напомни, че автомагистралата до отклонението Плевен-Ловеч се строи. След това до Велико Търново е частта, в която има противозаконното строителство. Според него, евентуално до края на тази година или от началото на другата, ще има позволение за градеж, само че всичко зависи дали ще има правосъдни обжалвания по отношение на отчуждаването.

„ Всички пътища у нас не са планувани напълно и на процедура са раздавани пари за тях. Аз не съм очаквал в персонален проект да заварим сходно нещо ", показа той и акцентира, че най-големият парадокс е, че „ Хемус " продължава да не е проектирана напълно. „ В плануваното трасе има сектор, който е с проблем. И на процедура не знаем от кое място ще мине ". От Велико Търново до Търговище е правено трасе в три лота и в един миг се е открило, че в два от тях има проблем - единият минава през свлачище, другият през предпазена територия. Сега започваме да вършим ново трасе, само че за тези три лота са раздадени по 80-90 млн. лева задатък, без то да е било несъмнено ", категорично означи зарх. Шишков.

Заместник-министърът обясни, че сега сме на финалната права на отчуждаването на 4 и 5 лот и малко по-късно ще действаме и отчуждаването на 6-и лот. Той увери, че се прави всичко допустимо, с цел да се компенсира забавянето и оптимално бързо да стартира строителството до Велико Търново.

„ Преди служебния кабинет съм гледал и съм си представял, че Автомагистрала „ Хемус " се строи със страшни темпове, а в този момент се оказва, че законното строителство е единствено до 3-ти лот и има концепция да се строи вероятно законно до Велико Търново ", разяснява той.

„ Много ни се желае оптимално бързо да придвижим всички процедури, тъй като противозаконните процедури никого не радват. Искаме по най-бързия метод да сложим ред след този безпорядък ", безапелационен беше арх. Шишков. Заедно с екипа на АПИ, който дава отговор за проектирането и отчуждаването, са си сложили за цел да приключат оптимално бързо процедурите по отчуждаванията, разрешителни за градеж, за да се регламентира започнатото строителство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР