Всички неприключили процедури за избор на членове на Висшия съдебен

...
Всички неприключили процедури за избор на членове на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Депутатите приеха: Всички неприключили процедури за избор на членове на ВСС се прекратяват

Всички неприключили процедури за избор на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) се приключват от датата на влизане на този закон в действие, записаха депутатите в признатите през днешния ден на второ четене промени в Закона за правосъдната власт.

 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изясни, че текстът се предлага във връзка със основала се неизясненост с обнародваните през днешния ден промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). От „ Българска социалистическа партия за България “ сложиха въпроса дали това, което се предлага, значи, че новоизбраните членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от професионалните колегии няма да влязат като членове на Висш съдебен съвет и занапред съдии и прокурори ще си избират нови представители.

 

В отговор Чолаков прикани да се спре с интригите. Никой не оставя Висш съдебен съвет без членове, Висш съдебен съвет действа и е в цялостните си компетенции, уточни той.

Наясно сме, че няма по какъв начин да спре работата на Висш съдебен съвет и ще продължи да работи в този състав, само че това, което оферирате, значи, че към този момент новоизбраните членове на Висш съдебен съвет от професионалните гилдии не са определени, и че всичко ще стартира изначало, сподели Нинова. " Това го обяснете на съдиите и прокурорите, които на свои общи събрания са си избрали представителите и поради това, че едно неспособно Народно заседание не си е излъчило неговите представители, в този момент тези -избраните, ще ги изключите и всичко ще стартира изначало. Може би с цел да се изберат по-удобни “, разяснява тя. 

 

Хамид Хамид (ДПС ) уточни, че в Наказателно-процесуален кодекс, който през днешния ден е обнародван, към този момент има подобен текст, че всички производства стартират отначало. Той изясни, че този текст, който в този момент се предлага, е уточняващ в Закона за правосъдната власт, и прикани да не се драматизира.  

 

Тук някъде тече драма, не при нас, отговори му Нинова. " Ако сте го приели в Наказателно-процесуален кодекс, за какво би трябвало да го повтаряме и в Закон за съдебната власт? За да е по-сигурно ли, че задачата, която се гони с тези промени, ще бъде реализирана два пъти “, попита тя. По думите ѝ това не е правосъдна промяна.

 

Днес в " Държавен вестник " са обнародвани промените в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор. С промените се вършат и съответни промени в Закона за правосъдната власт. В измененията в Наказателно-процесуален кодекс е записано, че в период до три месеца от влизането им в действие Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за нов избор на членове на Висшия правосъден съвет.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР