Всички, на които е скъп световният мир, трябва да се

...
Всички, на които е скъп световният мир, трябва да се
Коментари Харесай

САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег

„ Всички, на които е безценен международният мир, би трябвало да се опълчват на желанието на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. “ Това съобщи един от подписалите документа преди 31 години - някогашният руски президент Михаил Горбачов.

Тръмп обоснова желанието си с обвиняване към Русия, че нарушава контракта. Според Москва обаче, точно Вашингтон е нарушителят.

Договорът е подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 година от президентите на Съюз на съветските социалистически републики и на Съединени американски щати - Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. И с него се отстраняват всички нуклеарни и стандартни наземни балистични ракети с далекобойност до 5500 километра.

Доналд Тръмп обаче е безапелационен, че Русия от дълго време не го съблюдава:
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Затова ние ще го прекратим и ще развиваме оръжията си. Ако се вразумят и решат да не създават тези ужасни нуклеарни оръжия, ще съм доста благополучен. Но няма единствено ние да съблюдаваме този контракт.  © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Според американски специалисти Русия го нарушава с крилатите ракети „ Искандер-К “ и със сухопътна версия на „ Калибър “, тъй като техният обхват попада в границите на забранителния контракт от Студената война.

Горбачов съобщи пред „ Интерфакс “, че отдръпването от този контракт, откакто Съединените щати направиха същото с Договора за противоракетната защита от 1972 година, би било рискова неточност.

А Кремъл разгласи, че президентът Путин ще търси отговори от съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който идва довечера в Москва.
 Изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение е Изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение е "опасна стъпка ", съгласно Москва
Изтеглянето на Вашингтон от контракта сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики за елиминиране на техните ракети със междинен и дребен обхват, подписан по време на студената война,...

Путин също е упреквал Съединените щати, че нарушават Договора за ракетите със междинен обхват - поради базирането в Румъния на противоракетната система „ Иджис “:
Владимир Путин, президент на Русия: Пускови установки за зенитни ракети във всеки един миг могат да бъдат употребявани за крилати ракети със междинен обхват.
ТАСС цитира говорителката на НАТО Оана Лунджеску - че отговорността за вероятно денонсиране на контракта от Вашингтон ще е напълно на Русия. Безрезервна поддръжка за Тръмп съобщи английският министър на защитата Гавин Уилямсън. Германският външен министър Хайко Маас обаче прикани Тръмп да намерения за следствията, в случай че тази значима колона в европейската конструкция за сигурност изчезне.
 Изострена реторика сред Вашингтон и Москва поради съветска ракетна система Изострена реторика сред Вашингтон и Москва поради съветска ракетна система
Русия дефинира като рисково изказването на посланика на Вашингтон в НАТО, която сподели, че Москва би трябвало да приключи тайното създаване на неразрешена си...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР