Всички мрежови компании са изправени пред голям проблем. Шокът с

...
Всички мрежови компании са изправени пред голям проблем. Шокът с
Коментари Харесай

Всички мрежови оператори са изправени пред голям проблем

Всички мрежови компании са изправени пред огромен проблем. Шокът с цените на тока се отразява и върху операторите, на които им се постанова да купуват силата си за покриване на софтуерните разноски на двойно, тройно и даже четворно по-високи цени, съобщи Калина Трифонов зам.-председател на „ ЕВН България “.

По думите й това се отнася освен за частните електроразпределителни предприятия (ЕРП), само че и за държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО), в чиито такси са разчетени разноски за ток от 119 лева./МВтч, а те са принудени да купуват по-скъпо от борсата и по този начин тяхната финансова ликвидност понижава, което заплашва сигурността на доставките през зимата, в случай че има спешни обстановки.

Прогнозните цени и фючърси за ноември и декември сега за софтуерен разход ще бъдат към 400-500 лева

Трифонова заяви, че съгласно плановете на сдружението, при тези високи  цени на тока до края на годината ще има дефицит от над 80 млн. лева за покриване на мрежовите си разноски. В допълнение към това ЕВН като снабдител от последна инстанция (ДПИ), където сега са близо 60 на 100 от дребните компании, ще е ощетено и поради влизащото в действие от 1 ноември за три месеца административно понижение на цените за тези клиенти. 

От сдружението не одобряват това, че кабинетът и енергийният регулатор ги слагат пред приключен факт за цените на ДПИ. Според тях това значи повече разноски, а за клиентите, останали без търговец и отишли при тези снабдители, понижението е алегорично.

Освен това Трифонова съобщи, че сдружението, както и останалите мрежови оператори, не са канени на диалози с държавното управление или на кръглата маса преди ден, проведена от президента, с цел да се обсъдят ограничения за понижаване тежестта на скъпия ток. Във фокуса на държавното управление са единствено бизнесът – наедрял и малък, и битовите клиенти, само че мрежовите оператори са тези, които изнасят цялата тежест на доставките.

„ Невъзможно е, когато има проблем да ни търсят, а в този момент когато ние имаме проблем да сме изключени от разговора “, безапелационна е Трифонова.

Прозрачен механизъм за компенсиране на всички наранени.

ЕВН изиска държавното управление да одобри транспарантен механизъм за компенсиране на всички наранени.

„ Дали през приходите от парникови квоти, дали през понижаване на Данък добавена стойност и такси, приходите от които поради скъпия ток са нарастнали, дали посредством централизирани търгове за закупуване на електрическа енергия, само че от ограниченията да не са изключени мрежовите оператори, както е сега “, разяснява Трифонова.

Възможно решение е също по този начин ЕСО и ЕРП-тата да купуват от НЕК на цена от 119 лева./МВтч ток за софтуерните си разноски, които няма по какъв начин да бъдат отстранени при преноса и разпределението на електрическа енергия. Сега те купуват от борсата в сегмента " ден напред ", където цените са рисково високи.

Калина Трифонова счита, че все още не е нужно да се подхващат законодателни промени. Тя е на мнение, че " антикризисна мярка, когато визира всички крайни клиенти, каквито са клиентите на мрежовите оператори не е неприемлива държавна помощ, тъкмо противоположното - точно Европейска комисия сподели, че мярката би трябвало да бъде ориентирана към крайните клиенти, към битовите консуматори, а едно такова непосредствено компенсиране на софтуерния разход на мрежовите оператори е точно мярка при крайните клиенти, при всеки битов консуматор, дребен и междинен бизнес. “

От сдружението не дадоха прогноза за повишаването на тока за битовите консуматори.

" Битовите консуматори имат контролирани цени и не са наранени от високите цени на борсата, само че при тях натискът би бил от мрежовата съставния елемент, която може да се овладее тъкмо посредством компенсирането й ", добави зам.-председателят на борда на EVN България.

Ние не сме изключение от бизнеса. Необходим е градивен разговор, 

безапелационна е Трифонова. Според нея пнамерението за смяна в наредбата за лицензирането на търговците на ток и желанието за утежняване на условията към тях няма да се отрази на пазара, защото няма да засегне към този момент работещите на борсата компании, а единствено бъдещи претенденти за лицензиране. Трифонова твърди, че е необходимо да се работи в посока условието на съществени финансови и ресурсни обезпечения за търговците на ток, с цел да не се случва настоящето занемаряване на клиенти, единствено тъй като на търговците не им излизат сметките и им става скъпо да ги обслужват, изключително в случай че са компании с ниско ползване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР