Всички майки по света желаят да дадат най-доброто на своето

...
Всички майки по света желаят да дадат най-доброто на своето
Коментари Харесай

Как да се храни майката по време на кърмене

Всички майки по света желаят да дадат най-хубавото на своето дете още от първите дни на живота му. Докато по време на бременността вярното хранене на майката е от първостепенно значение за приемане на главните хранителни субстанции от плода, то след раждането въпросът с храненето на кърмачката става още по-актуален.

Аспектите след раждането стават два - по какъв начин посредством здравословното хранене майката да обезпечи както количеството, по този начин и качеството на кърмата за бебето си.

Тялото на дамата съхранява мазнини по време на бременността. След раждането кърмата се създава както от тези запаси, по този начин и от храната, която майката приема. По време на интервала на кърмене дамата има потребност от спомагателни 450-500 калории дневно, за може да обезпечи на бебето си хранителна кърма.

Нуждите от спомагателни калории са най-високи през първите четири до шест месеца, до момента в който бебето се храни извънредно с кърма. Когато бебето стартира да приема твърда храна, тези спомагателни калории може да отпаднат.

Понятието хранителна кърма

Съставът на кърмата е неповторим за всяка майка и варира освен съгласно самостоятелните особености, само че е друг даже в обособените елементи на деня. Кърмата на всяка майка е подобаваща тъкмо за нейното дете, само че от време на време заради безсилие на организма по време на бременността или други аргументи кърмата може да се окаже незадоволително пълноценна, с цел да обезпечи всички значими субстанции, нужни за верния напредък на новороденото.

Балансираното хранене на кърмачката е това, което повлиява удобно както върху количеството, по този начин и върху качеството на кърмата, тъй че тя да бъде в действителност хранителна и да отговори на потребностите, които един натоварен напредък, като този в началните месеци, изисква от майката.

Често още по време на бременността дамата открива кои храни са положителни за нея. Има в това време и потвърдено ефикасни храни за стимулиране на производството на кърма. Ето някои рекомендации за храната.

Препоръки за хранене по време на кърмене

 Храни при кърмене

- Поне една трета от дневния банкет на протеин би трябвало да идва от храни от скотски генезис, каквито са рибата, месото, млякото и яйцата. Месото задоволява и високите потребности от витамин В, желязо и цинк;

- Омега-3 мастните киселини са значими за развиването на мозъка и очите на бебето. Подходяща е мазната морска риба 2-3 пъти седмично. Добри източници на здравословни мастни киселини са също зехтинът и тиквеното масло, ленът, сусамът и тиквените семки;

- Калцият е значим за вярното развиване на костите на бебето и най-много се съдържа в млякото и млечните артикули, сардините, тофуто, сусамовата паста;

- Набавянето на витамин С е значимо. Пресните плодове и зеленчуците са подобаващи за задачата, а за витамин В може да се разчита на пълнозърнестите зърнени храни и месото;

- Йодът е доста значим за бебетата, по тази причина потреблението на храни, подправени с йодирана готварска сол ще обезпечат тези нужди;

- По време на кърменето се усилва и потребността от витамините D, E и A. Доброто хранене през бременността е задоволително за множеството от тях, а за витамин D може да се разчита на слънцето;

- Трябва да се дава превес на прясната готвена храна. Пърженото, модифицираното и пушеното месо, както и недобре изпеченото би трябвало да се заобикалят.

Подходящите храни за кърмачки

 Хранене за кърмачки

Поддържането на уравновесена диета при кърмене е значимо, тъй като ще би трябвало да се попълнят естествените ресурси на майката пълноценно. В числа това значи, че тялото на кърмачката се нуждае от 5 порции плодове и зеленчуци дневно, въглехидратите като ориза, хляба, тестените произведения също са наложителни за ежедневното хранене, защото пълнозърнестите храни обезпечават ситостта за по-дълго и съдържат положителни фибри. Нужни са и 2-3 порции протеин, набавени от месо, яйца, риба, фасул и други варива, както и мляко с ниско наличие на мазнини.

Здравословните ястия, изключително през първите няколко седмици, са доста значими. Добре е да има постоянно на разположение здравословни закуски за утоляване на глада от рода на хумуса, киселото мляко, пълнозърнестия самун, сушените кайсии, готовите супи, печените картофи, авокадото и неподсладените зърнени закуски, както и други обичани храни.

Храните, които би трябвало да се заобикалят при кърмене

 Забранени храни за кърмачки

Яденето на мазна риба от рода на сьомгата, скумрията, сардината, пъстървата и прясната риба звук е целесъобразно и потребно за здравето на кърмещата жена, само че не трябва да се употребяват повече от две порции седмично, тъй като рискът от наличие на живак в тях е огромен, заради замърсяванията в моретата и океаните. Консервираната риба звук не се смята за порция мазна риба, защото положителните мазнини се губят в процеса на консервирането.

Много майки считат, че яденето на някои храни прави бебето им неспокойно, само че има доста малко научни доказателства, които да поддържат това изказване. В листата влизат лукът, зелето, чесънът и брюкселско зеле, изключително в случай че се употребява в огромни количества, цитрусовите плодове, доматите и газираните питиета. Ако се появи някакъв проблем след потреблението на избрана храна, вярно е тя да се отстрани от менюто краткотрайно.

Практически препоръки за хранене по време на кърмене

- Редовното хранене и закуската са значими, майката би трябвало да намира време за себе си;

- Разнообразната храна е основен миг, тъй като букетът от миризми и усети в кърмата ще помогне на бебето да приема по-лесно твърдите храни в последствие;

- Плодовете и зеленчуците са изключително значими в менюто на кърмачките, тъй като съдържат нужните минерали и витамини;

- Бързите храни не са алтернатива, както и готовите храни с изкуствени оцветители, подсладители и други добавки;

- Хидратацията е значима, жаждата е един от признаците на окситоциновия инстикт. Пиенето на течности е удобно за кърмата;

- Витамин В е главен витамин за кърмещите майки, той подтиква производството на мляко. Присъства в маята и пълнозърнестите зърнени храни, по тази причина те се препоръчват;

 Храни за кърмачки

- Отслабването, което е цел на всяка към този момент родила жена, е добре да се отсрочи за времето след кърменето. Ако този вид не се приема, то може да се стартира с избягването на избрани храни или с приемане на по-малко храна като количество, само че не би трябвало да се не помни, че подобен метод може да има негативно влияние върху кърменето.

Много майки са нетърпеливи да се възвърнат стройната фигура и се опасяват, че кърменето ще забави връщането им към мечтаното тегло от преди бременността, с цел да се почувстват още веднъж добре в кожата си.

Всъщност кърменето подтиква изгарянето на мазнините, които са насъбрани по време на бременността, нужно е единствено самообладание и мисъл за най-хубавото за бебето.

Водещата мисъл при избиране на менюто на кърмещата вмайка е, че всеки организъм е уникален и всяка майка може сама да открие за себе си друга композиция от стимулиращи кърмата храни.

Функционалните храни, които подкрепят общото здраве и работят превантивно, са основата, на която е добре да се стъпи в правенето на персоналното меню. Удоволствието от храната също е значим детайл от верния избор на храна.

Удовлетворението от всекидневно одобряваните блюда, изпитвано от тялото на майката, ще се съобщи посредством кърмата и на бебето, а това ще подкрепи процеса на зареждане с твърда храна, който е доста значим за дребния организъм.

Вижте още:

- Задължителните храни по време на кърмене;

- Храни за повече кърма;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР