Всички козунаци са вкусни, а ние сме приели като лична

...
Всички козунаци са вкусни, а ние сме приели като лична
Коментари Харесай

Великденски козунак по валенсиански

Всички козунаци са вкусни, а ние сме приели като персонална задача да ви демонстрираме все изпитани предписания за козунаци от целия свят

Необходими Продукти

● брашно - 580 г + за поръсване на плота
● квас - 30 г жива
● захар - 150 г + за поръсване
● яйца - 3 бр. (1 - то за декорация)
● прясно мляко - 165 мл.
● портокалова вода - 2 с.л.
● масло - 70 г меко, стайна температура
● лимонова кора - от 1/2 лимон
● портокалова кора - от 1 бр. портокал
● сол - 1 щипка
● олио - за намазняване на ръцете
● жълтъци - 1 бр. за намазване

Начин на подготвяне

Смесете млякото, 1 с.л. захар, 10 г от маята и 150 от брашното. Образуваната кашичка оставете да шупне в топло помещение.

Поставете в блендер захарта и цитрусовите корички - единствено жълтата и оранжева част от тях. Пуснете да се смели на тънък прахуляк.

Пресейте брашното в купа и го смесете със цитрусовата пудра захар и щипка сол. Формирайте кладенче в средата и в него сипете шупналата кашичка, мекото масло и чукнете яйцата.

Замесете тесто, работейки с миксер със подобаващи плъгини или на ръка върху набрашнен плот, добавяйки си по малко брашно, в случай че ви лепне прекомерно доста. В процеса на месене козуначеното тестото ще се изглади и ще спре да лепне толкоз. Оставете го в купата да втаса за 1 час и половина или до момента в който хубаво бухне.

През това време сварете едно от яйцата, само че не твърдо. Ако имате боядисани яйца с безвредна багра, може да ползвате такова.

Прехвърлете втасалото тесто още веднъж върху набрашнен плот и с намазнени с олио ръце притиснете, с цел да изкарате въздуха от него. Сгънете го няколко пъти и оформете топка. Сложете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-24 см. В центъра на козунака поставете яйцето и притиснете, с цел да влезе в тестото лекичко. Оставете да удвои размера си за 1 час в топло помещение.

След като наново втаса испанският козунак, намажете с разрушен жълтък и поръсете със захар, навлажнена с портокалова вода до полутечно положение.

Изпечете великденски козунак по валенсиански в авансово загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до прекрасен златист тен.

Да ви е сладко и Весел празник!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР