Всички компании по веригата на производство, пренос, разпределение и доставка

...
Всички компании по веригата на производство, пренос, разпределение и доставка
Коментари Харесай

По-скъп ток с 5.5 и 6.9% искат Енерго-Про и ЕВН

Всички компании по веригата на произвеждане, транспорт, систематизиране и доставка на електрическа енергия са внесли в петък в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявките си за цените в идващия регулаторен интервал – от 1 юли 2018 до 30 юни 2019 година Очертава се повишаване на тока за крайните клиенти, само че какво ще е то ще реши регулаторът в края на юни.

Двамата крайни доставчици с електрическа енергия – ЕВН и " Енеро-Про ", оповестиха какви са техните сметки за повишение на цените, до момента в който сменящият собствеността си ЧЕЗ не стори това. Мотивът на сдружението е, че оповестяването на процентите покачване внася ненужно напрежение след потребителите, изчисленията са направени на база досегашните цени на тока, купуван от НЕК, а и КЕВР постоянно до момента е натискала повишаването, с цел да няма мощни брожения измежду жителите.

Така от ЕВН оферират повишаване на дневната им цена с 6.9%, а на нощната с 5.4%. Разчетите на електроразпределителното и електроснабдителното сдружение са основани на разноските за оперативната им активност и нужните им вложения. Преди седмица от ЕВН разкритикуваха регулатора, че продължава да орязва нужните им разноски и вложенията в мрежата, което не способства за подобряването на услугата за клиентите.

От " Енерго-Про " оповестиха,че при в този момент настоящите цени на НЕК, параметрите на заявките на двете компании от групата на чешката група допускат приблизително нарастване на крайните цени на електрическата енергия за битови консуматори с 5.5%.

От ЧЕЗ показаха само, че тяхното заявление желае цени, които да покриват нужните и присъщи за активността на двете й сдружения действия.

Макар да не чакат КЕВР да одобри заявките им, такива каквито са, от ЕВН оповестяват, че съгласно техните калкулации токът за клиентите им денем би трябвало да коства 0.18899 лева./кВтч. (без ДДС) при сегашните 0.17675 лева./кВтч. (без ДДС). За през нощта плануваната цена е 0.10586 лева./кВтч (без ДДС) при 0.10043 лева./кВтч (без ДДС) в този момент.

Според ЕВН междинното месечно ползване на потребителите ѝ е 200 кВтч дневна сила и 70 кВтч нощна сила. Така междинната стойност на фактурите за месец сега е към 51 лв.. Ако КЕВР утвърди предлагането за нови цени, тя би се нараснала с към 3.40 лв. и ще стане 54.25 лв..

Одобрението на декларираните цени от страна на КЕВР ще обезпечи на компанията краен доставчик " ЕВН България Електроснабдяване разноските, с които да извършва лицензионните си отговорности за обслужването на над 1.5 милиона клиенти в Югоизточна България, обясниха от сдружението.

Заявените цени са калкулирани и на база регистрирания действен разход на мрежовата компания " Електроразпределение Юг " за 2017 година дружно с % на инфлацията.

По отношение на заявката за цени на " ЕВН България Топлофикация " от 1 юли 2018 година компанията предлага смяна на цената на топлинна сила с 1.76% от 82.91 лв/МВтч (без ДДС) на 84.37 лв/МВтч (без ДДС).

Заявленията на енергийните компании за цените им през идната година ще бъдат оповестени от регулатора към средата на април, откакто минат периодите за инспекция на всички документи и при потребност допълнението им. След това работна група на КЕВР би трябвало да реши по какъв начин да отнесе всички цени по веригата към крайната цена на тока. Предложението на комисията ще предстои на публично разискване, след което ще се вземе окончателното решение.

Председателят на КЕВР Иван Иванов към този момент разяснява, че комисията ще реши деликатно, както постоянно до момента, причините на сдруженията и че няма да разреши фрапантно повишаване на тока за бита и за дребния бизнес.

Миналия юли избраното покачване на цената на тока беше 1.38 %, въпреки крайните доставчици да желаеха повишаване от 3 на 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР