Всички, които очакват по случая с младата жена от Стара

...
Всички, които очакват по случая с младата жена от Стара
Коментари Харесай

Oстарелите текстове и изброяването на човешки органи в НК, водят до нелогични резултати

Всички, които чакат по случая с младата жена от Стара Загора да има рационален и обективен резултат, е допустимо да останат разочаровани заради рамките в Наказателния кодекс, които са си там от 130 години и е време да бъдат преразгледани. Съгласен съм, че преди да е завършило следствието и с непълните обстоятелства би трябвало да сме внимателни. Все отново има задоволително информация за положението на младата жена и за характера и работната подготовка на действието, с цел да създадем някои заключения. А и проблемите в тази част на закона не се виждат единствено в този съответен случай. 

Наказателният кодекс и практиката по използването му в раздела " Телесна щета " е стар и със основни празнини. Той е " необятно поле " за мафия, мутри и други сходни, да тормозят всеки, който е решил да живее, работи и почива в България.

Сега настоящият Наказателен кодекс е от 1968г, само че в раздела " Телесна щета " няма основни промени по отношение на предходните два закона - Наказателен кодекс от 1951 година и Наказателен закон от 1896 година - текстовете са на практика идентични. 

Така леката телесна щета включва всяко физическо принуждение, без значение от интензитета, времетраенето, претекстовете на причинителя, болката и унижението на жертвата, в случай че това принуждение не е предизвикало изчерпателно изброените контузии при " тежка " и " междинна " телесни повреди. Когато леката телесна щета е " по метод изключително непосилен за потърпевшия " тя се санкционира с до 3 години. От друга страна член 78а от Наказателен кодекс, задължава съдията да освободи от наказателна отговорност подсъдимия, в случай че за закононарушението се планува наказване отнемане от независимост до 3 години и деецът не е осъждан за закононарушение от общ темперамент и не е освобождаван от наказателна отговорност. (Има данни, че посоченият за причинител е осъждан.)

Така - десетки удари, натъртвания, душене, строшен нос, скубане, настъпване, " недълбоки " прорезни рани, " леки " изгаряния на кожата и други могат да останат в рамките на " лека телесна щета ", потърпевшата да се наложи да води обвиняването сама, а обвиненият да бъде освободен от наказателна отговорност, в случай че не е бил осъждан.

Сравнението с англосаксонската система е комплицирано начинание. В случая не предлагам прекопирване на решения, а размисъл. Престъплението Battery и Aggrаvated Battery(в САЩ) и Actual Bodily Harm, Great Bodily Harm и Unlawful Wounding (във Великобритания), дават отговор на нашите " телесни повреди " като няма разграничаване сред " междинна " и " тежка " телесна щета. " Леката " или " елементарна " телесна щета може да бъде в това число побутване, улавяне, дърпане, храчене и не е нужно да бъде потвърдена болежка или физическа контузия. Обвинението се повдига и поддържа от прокурора. 

И във Англия и в Съединени американски щати няма съответно изброяване на хипотезите за типовете телесна щета. ( " За " този метод има доста съществени причини. Въпреки това, българската система мъчно разрешава неизчерпателност на законовите хипотези в наказателното право, което води до огромни празнини и нелогични резултати, когато нова житейска догадка се окаже " тежка ", само че не е включена в изчерпателния лист на закона).

В тези правни системи, с цел да е " тежка ", не е нужно повредата на здравето да е непрекъсната или трайна, каквото е условието на българския закон. При причиняване на телесна щета от съкровен сътрудник има специфична по-висока отговорност. 

Във Англия има настрана закононарушение за нанасянето на прорезни рани - " Unlawful Wounding " - не се изисква раните да са нанесли непрекъсната контузия или недъг/обезобразяване или даже да са рискови за живота. Във всеки съответен случай журито/съдията преценят дали е налице закононарушението. Максималната присъда е пожизнен затвор. 

Наказателният кодекс на Калифорния съдържа следния текст за " Изтезание " *(Sec. 206 - Torture) - " Всеки, който с желанието да аргументи мъчителна болежка и страдалчество, за - възмездие, изнудване, насила, или със садистична цел, аргументи тежка телесна повреда(great bodily injury, GBI) върху другиго, е отговорен за " Изтезание ". За да бъде телесната щета " тежка " (GBI) при изтезанието не е нужно да има непрекъснато или трайно разстройство на здравето или да e породен дълготраен кусур или обезобразяване. Изтезанието може да бъде породено посредством съществени синини и натъртвания, строшаване на кости, или прорезни рани, за които е належащо слагането на превръзка. Важни са претекстът на причинителя - за какво го прави, жестокостта и унижението върху жертвата. В останалите щати има сходни закони. " Наказанието за " Изтезание " в Калифорния е пожизнен затвор. След 7 години е допустимо поискването на условно освобождение. 

Сравненията, които върша нямат за цел да предложат съответна рецепта на един явно комплициран проблем, който изисква съответна полемика и промени.

Сравненията са, с цел да покажат голямата разлика в отношението на закона и страната към съответни действия. Остарелите текстове и изброяването на човешки органи в Наказателния кодекс, водят до нелогични резултати. При основаването на тези правни институти преди 130 години отношението към насилието и неговата предварителна защита са били разнообразни.

Възможността някой да бъде измъчван, със строшен нос, десетки прорезни рани, дълготрайно оскърбление и дружно с това причинителят да получи " до 2 години или пробация " или " до 3 години " и да бъде освободен от наказателна отговорност, в случай че не е осъждан, кара българското общество да бъде възмутено. С право. Колкото и характерна да е правната просвета, има някои пробойни, които се виждат отдалече и с невъоръжено око.  

Нека спрем да обясняваме, че " то подобен е законът ", а хората са " елементарни ". Има разминаване сред сегашен закон от една страна и логика/справедливост от друга. Първо, рамките на леката телесна щета са необятни, а таванът на наказването е ниско. Второ, телесните повреди не трябва да бъдат закононарушения от частен темперамент, изключително в случай че има, последствия за здравето на потърпевшия.  

Накрая, в днешно време квалификациите " лека " и " междинна " имат цинично обръщение към жертвата и обществото. Кому е нужно законът да посочва насиненото око, счупения нос или която и да е щета на здравето - " лека ". Следва да има една съществена догадка - " телесна щета ", и към нея квалифицирани сформира, както и " тежка телесна щета ", и квалифицирани сформира. Думите в закона, носят обръщение и образуват действителността. 

*Да не се бърка с " изтезанието ", като термин от интернационалното право, при което причинителят е постоянно държавен чиновник или лице изпълняващо държавнически функционалности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР