Всички имаме различни предпочитания за това кога е подходящият момент

...
Всички имаме различни предпочитания за това кога е подходящият момент
Коментари Харесай

Студени ръце, топло сърце: Защо жените усещат по-силно студеното време

Всички имаме разнообразни желания за това по кое време е подобаващият миг да извадим зимните одеяла. А настройката на термостата постоянно е в основата на разногласия в офиса сред дамите и мъжете по отношение на "правилната " температура, на която би трябвало да бъде надъхан.

Между половете постоянно има повече прилики, в сравнение с разлики. Но изследванията демонстрират, че дамите избират по-висока температура в пространствата спрямо мъжете.

Но има ли научна аргументация на необятно публикуваното мнение, че дамите усещат студа повече от мъжете?

Биологични разлики сред мъжете и дамите

При почти същото телесно тегло, дамите имат по-малко мускули, които генерират топлота. Жените имат и повече мазнини сред кожата и мускулите, тъй че кожата поема повече мраз, защото е малко по-далеч от кръвоносните съдове.

Жените също по този начин са склонни да имат по-бавен метаболизъм от мъжете, което понижава потенциала за произвеждане на топлота при излагане на мраз, заради което дамите са по-склонни да усещат мраз при намаление на температурата.

Хормонални разлики

Хормоните естроген и прогестерон, които се срещат в огромни количества при дамите, способстват за главната температура на тялото и кожата.

Естрогенът уголемява кръвоносните съдове в крайниците. Това значи, че може да се загуби повече топлота.

Прогестеронът може да докара до стесняване на съдовете, което значи, кръвта ще тече по-бавно, с цел да се поддържа топлината на вътрешните органи. Този хормонален баланс се трансформира през месеца дружно с менструалния цикъл.

Хормоните също по този начин карат ръцете, краката и ушите на дамите да бъдат с към три градуса по Целзий по-хладни от тези на мъжете.

Основната телесна температура е най-висока през седмицата след овулацията , защото равнищата на прогестерон се усилват. Това значи, че по това време дамите може да са изключително чувствителни към по-ниските външни температури.

Въпреки че ръцете и краката са по-хладни, дамите имат по-висока междинна температура на тялото от мъжете. Това евентуално е източникът на поговорката "студени ръце, топло сърце ".

Дали това е единствено при хората?

Феноменът, че някои от нас избират по-топлите температури пред други, не е присъщ единствено за хората.

Проучвания върху доста типове птици и бозайници демонстрират, че мъжките човеци нормално се събират в по-хладни региони, където има сянка, до момента в който женските и потомството остават в по-топла среда, където има слънчева светлина.

Мъжките прилепи избират да почиват на хладните, високи върхове на планините, до момента в който женските остават в по-топлите долини.

Възможно е женските бозайници да са развили желание към по-топъл климат, с цел да ги насърчи да почиват дружно с потомството по време на стадиите, когато дребните не могат да контролират личната си телесна температура.

Така че разликата сред механизмите за отчитане на топлината може да обезпечи еволюционно преимущество

И по този начин, по какъв начин реализираме единодушие по отношение на идеалната температура?

"Скандинавският способ на съня ", при който двойките спят с обособени одеяла, е един от методите за превъзмогване на разликите в температурните желания.

На работното място системите за персонален комфорт съставляват термични системи, които затоплят или охлаждат и могат да бъдат локално ситуирани на обособени работни места, като да вземем за пример бюра, столове или наоколо до стъпалата и краката.

Примерите включват дребни вентилатори на бюрото, отопляеми столове и одеяла или нагреватели за крайници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР