Всички хотелски стаи в Одрин са заети - все от

...
Всички хотелски стаи в Одрин са заети - все от
Коментари Харесай

В Турция е толкова евтино: българи щурмуват Одрин


Всички хотелски стаи в Одрин са заети - все от българи, пристигнали да си починат и да напазаруват на извънредно ниски цени. Докато за турците обезценяването на лирата е същинска злополука, за българите това е добре пристигнало.

Към Одрин в тези дни прииждат от ден на ден българи. Турският град, който се намира на единствено 150 километра от българската граница, е желана дестинация за туризъм и покупки - изключително преди Коледа и Нова година. Тогава напорът от частни коли и рейсове на компаниите за проведени екскурзии просто задръства гранично-пропускателния пункт.

Гьокхан Балта, представител на градските управляващи на Одрин в Сдружението на хотелиерите, споделя пред локалния щемпел, че се следи мощен приток на български туристи и че до Нова година в града няма свободни хотелски стаи. " В Одрин има общо 2500 хотелски кревати. И всички те са резервирани от българи ", акцентира Балта.

1 лев се разменя за близо 9 турски лири
Редакцията предлага
Основната причина за огромната известност на Одрин е преференциалният за българите обменен курс на валутата сега. Защото за разлика от турската лира, българският лев е също по този начин постоянен като еврото, с което е привързан. Един български лев се разменя за към 8,94 турски лири. Докато през август едно евро струваше към 10 турски лири, в това време еврото се разменя за над 17 лири. А курсът на лирата пада съвсем всеки ден.

" Дошли сме за новогодишни покупки. Накупихме си всичко, което успяхме, само че най-много саралия. Тук всичко е доста висококачествено и извънредно преференциално. Пристигнахме с една екскурзия и ще останем до след Нова година ", споделя една туристка. Българите купуват в Одрин най-вече облекла, само че и всевъзможни други предмети за ежедневна приложимост. А след това се отбиват в ресторанта на Бахри Динар, който се радва, че всички маси за заети. От диалозите си с туристите Динар знае, че покупките им са съвсем напълно за персонална приложимост, както и това, че българските митнически управляващи позволяват на сънародниците си безмитен импорт на турски артикули до 300 евро.

Докато българите се радват на евтините артикули, турците гледат с възходящо неразбиране на тази наклонност. Защото до момента в който за чужденците Турция се трансформира в шопинг-рай заради падащия курс на лирата, локалните хора изпитват все по-големи затрудения да си купят и най-необходимото.

Миналата неделя няколкостотин синдикалисти излязоха на митинги. Председателят на синдиката Арзу Черкезоглу упрекна президента Ердоган, че желае да трансформира Турция в страна на ниски заплати, за да увеличи конкурентоспособността ѝ. Ердоган от години насам води политика на ниските лихви и неведнъж е подменял ръководителите на Централната банка, които не се преценяват с неговия курс.

Почти всяка седмица цените се трансформират

Ниските лихви подтикват турския експорт, само че за доста от експортните си артикули локалните производители са принудени да купуват вносни първични материали, за които те заплащат скъпо и прескъпо с долари. Затова сметките на Ердоган може и да излязат правилни - само че на гърба на извънредно зле платената турска работна ръка. А цените порастват непрекъснато - даже и за артикули от първа нужда. През пролетта на предходната година бутилка слънчогледово олио струваше 30 лири, а в това време скочи на 100 лири. Продавачи в Истанбул се оплакват, че са принудени съвсем всяка седмица да сменят табелките с цените на стоките в своите магазини.

Най-неочаквано финансовият министър Нуредин Небати, който бе назначен при започване на декември, разгласи по турската телевизия, че ситуацията на стопанската система напълно скоро щяло да се усъвършенства. Той поддържа странните теории на Ердоган, че понижаването на лихвите ще задуши инфлацията в Турция.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР