Всички говорим за Световното в Русия, което е мъжко състезание.

...
Всички говорим за Световното в Русия, което е мъжко състезание.
Коментари Харесай

Дискусия Спортът и политиката – кое е първо се провежда в института Иван Хаджийски

" Всички приказваме за Световното в Русия, което е мъжко съревнование. Жените, някак си, остават настрана ". Това сподели в предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ културологът, мъдрец и учител в Софийския университет Боряна Ангелова-Игова, която  изследва връзката сред спорта и политиката. Тя е изготвила отчет, чиято съществена теза е, че през социализма обликът на дамата е бил позитивен и агитационен и в действителност в тези години женският футбол у нас е бил добре развъртян.
Спортът е употребен за налагане на политическите език още от предишния век, посочи тя и напомни Олимпийските игри в Берлин през 1936 и тези в Мюнхен и в Мексико. На последните олимпийски игри пък Русия не можеше да се състезава под личния си байрак и химн.

„ Проблемът, който беше с съветските лекоатлети, е, че те са злоупотребявали с Мелдоний. Но, в случай че ние се интересувахме от спорт, щяхме да си зададем въпроса: „ Защо им е да вземат на топ състезатели медикаменти за исхемична болест “. В същото време се оказа, че и Майкъл Фелпс, и Симон Байлс, които са от звездите на Олимпийските игри в Рио 2018, са взимали медикаменти за исхемична болест, за централизация, единствено че в техния случай не се счита за допинг, тъй като било животоспасяващо лекарство и те имат здравно, че би трябвало да вземат тези медикаменти. Цялата обстановка е много неуместна. Логично е да питаме за какво тези спортисти, които имат съществени болести, не се състезават в параолимпийски игри и по какъв начин по този начин за едни това е животоспасяващо лекарство, а за други е допинг “.

Един от отчетите на днешната полемика в института „ Иван Хаджийски “ е озаглавена „ Спортът и политиката – кое е първо “, където и Игова ще показа своето проучване, ще прегледа политиката на Виктор Орбан във връзка с стадионите. Във всяко градче в Унгария има голям стадион, който постоянно е непотребен, защото министър председателят е заречен опрощаване на налози против вложения в спорта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР