Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават

...
Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават
Коментари Харесай

Д-р Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи

„ Всички деца над 4-годишна възраст би трябвало всяка година да минават през профилактичен обзор при ортопед, а моите усещания са, че родителите подценяват тази нужда “. Това съобщи пред Zdrave.net доктор Тодор Калчев, ортопед в „ Софиямед “, който и тази година взе участие в акцията на ДКЦ и УМБАЛ „ Софиямед “ по случай първия образователен ден - 15 септември.

По думите на доктор Калчев един от проблемите, с които той се сблъсква като експерт, е възходящият брой деца с плоскостъпие.

„ Прави усещане, че го следим при от ден на ден деца. Няма нищо ужасно и комплицирано, просто би трябвало да се открие в точния момент и поправя със специфични ортопедични стелки “, споделя той.

Според него още една наклонност към този момент става явна – неправилната стойка, поради тежките раници, които децата са принудени да носят всеки ден.

„ Някои деца избират да носят раницата си на едното рамо и това води до неправилна стойка. Констатирам и една друга специфичност – тези, които учат в частни учебни заведения имат опция да оставят раниците си там и не са принудени всеки ден да се движат с тях. Останалите обаче, които са в другите учебни заведения, не могат да ги оставят, просто там няма основани условия. И по този начин се стига до тези проблеми “, разяснява доктор Калчев.

Той е безапелационен, че у родителите би трябвало да се образува настройката да обръщат внимание на стойката на детето, на всичко, което е обвързвано с опорно-двигателния му уред, а по този начин също и да обръщат внимание на тези неща, в случай че детето спортува.

Също по този начин е значимо да знаят, че откакто навършат 4 години, децата всяка година би трябвало да посещават с профилактична цел ортопеда, с цел да порастват умерено и без риск от съществени аномалии по-късно.

„ В това няма нищо комплицирано, дано родителите да схванат, че този обзор е нужен за тяхното дете и те би трябвало да го заведат при ортопеда, по този начин, както го водят при персоналния доктор “, акцентира доктор Калчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР