Всички да плащат магистрални такси в Германия, само германците не?

...
Всички да плащат магистрални такси в Германия, само германците не?
Коментари Харесай

Добре, че Австрия спаси Германия от този абсурд

Всички да заплащат магистрални такси в Германия, единствено германците не? Що за парадокс! Добре, че бяха австрийците, с цел да ни избавят от това безумство, написа в своя коментар за " Дойче веле " Феликс Щайнер.

Малко са нещата, за които германците има за какво да са признателни на Австрия: човек се сеща най-много за виенския валс или тортата " Сахер ", за ябълковия щрудел и някои други тамошни вкусотии. Но вторник безспорно даде на всеки елементарен немец същински значим мотив да се радва, че австрийците са негови съседи. Причината: Австрия избави Германия от един бюрократичен парадокс. А точно: от магистралните такси. След като Австрия подаде тъжба против немското решение, Европейският съд в Люксембург оповести във вторник (18.06), че определеният от Германия модел за събиране на пари опонира на европейското право, тъй като дискриминира чужденците.

Всъщност съгласно Германския авто клуб (ADAC) въобще не беше несъмнено, че Германия ще реализира задачата, поради която трябваше да се вкара тол-таксата по немските аутобани. А тя гласеше: да се изпълни държавната хазна. В плана за пътните такси германците станаха жертва на това, в което са просто ненадминати: те са надарени с невероятната дарба да вземат решение и най-малкия проблем по изключително изчерпателен и безумно комплициран метод.

Една спонтанна баварска концепция

Идеята за магистралните такси се роди преди шест години в южната част на Германия и по-точно в Бавария. Тамошният бюргер от дълго време се гневеше, че когато пътува из всички прилежащи на Германия страни, баварецът е задължен да заплаща тол-такси, до момента в който чужденците свободно си карали по хубавите немски аутобани, без да вадят от джоба си и стотинка. И защото ръководещият в Бавария Християнсоциален съюз (ХСС) е популистка партия в цялостния смисъл на тази дума, магистралните такси за чужденци мигновено се трансфораха в политическа стратегия.

" Докато аз съм канцлер, няма да има магистрални такси ", даде обещание Ангела Меркел в акцията преди парламентарните избори през 2013 година, само че малко след тях " стоманеният " сякаш канцлер се отметна от думите си, а настояването на ХСС стана част от съдружното съглашение на предходното федерално държавно управление. Оттогава насам това безумие занимава безчет щабове от специалисти и работни групи в ръководеното от ХСС министерство на превоза.

Всъщност още тогава можеше да се откри елементарно решение за всички - без значение дали са германци или чужденци. Шофьорите просто можеха да си купуват стикери за платената такса и да ги лепят на предното стъкло на колите си. В Австрия, Швейцария и Чехия от години работят точно по този метод.

Дори и за приятелите на по-модерните механически решения имаше разумна алтернатива: съществуващата система за тол-такси, въведена за товарните камиони, можеше чисто и просто да бъде разширена, тъй че да обхване и леките коли. Съответната чип-карта тогава би отчитала напълно тъкмо изминатите километри, тъй че този, който пътува доста, да заплаща и повече от оня, който единствено еднократно минава през Германия.

Чиста проба дискриминация

Да, но не. И нали сме сякаш суперевропейци, дето все се даваме за образец на останалите в Европейски Съюз, взехме решение, че можем да извъртим нещата - тъй че таман ние, германците, да не плащаме пътните такси. Понеже хем сме си били платили за аутобаните, хем сме имали най-високите цени на бензина, а и най-високите налози за колите в Европа.

А пък и първичната концепция в действителност беше да заплащат единствено глупавите чужденци, които ни бъркат в портмонетата, когато ние, германците, прекосяваме през техните страни.

Пълна мистерия е за какво никой в Берлин, в еврокомисията или даже в Европейския съд не съумя да забележи, че решение, съгласно което ще заплащат единствено чужденците, само че не и германците, е чиста проба дискриминация. По упоменатите инстанции вероятно са считали, че екологичният камуфлаж на мярката (колите с по-ниски излъчвания на нездравословни газове щяха на процедура да са напълно освободени от заплащането на тол-таксите) ще успее да прикрие недодялания и дискриминиращ бартер.

След шест дълги години най-накрая се поставя завършек на това безумство и това е добре! Благодарение на Австрия!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР