Всички бизнес сектори, които досега бяха освободени, като фитнеси, паркинги,

...
Всички бизнес сектори, които досега бяха освободени, като фитнеси, паркинги,
Коментари Харесай

Гърция въвежда задължителен ПОС терминал за всички сектори

Всички бизнес браншове, които до момента бяха освободени, като фитнеси, паркинги, павилиони, таксита, ще имат наложително ПОС. Решението на финансовото министерство е подбудено от формалните данни, че транзакциите с пластмасови пари се усилват от месец на месец и се стабилизират на 30%-40%.

Повече от 60 милиарда евро се чака да бъдат образувани тази година в заплащания с пластмасови пари (карти), осигурявайки понижаване на налозите за потребителите, само че също по този начин и забележителна глътка въздух в обществените доходи. В този подтекст Министерството на финансите и ААДЕ (НАП) възнамеряват да продължат с разширението на ПОС и касови апарати във всички стопански действия. Същевременно се приготвя онлайн интерфейс на касовите апарати с ПОС и изпращане на данните към електронните системи на ААДЕ (НАП).

След електронното приложение „ Appodixi “ (касови бонове), което вкара жителите в играта за инспекция на касови бележки за идентифициране на издадени от недекларирани или манипулирани касови апарати, Министерството на финансите и ААДЕ (НАП) възнамеряват въвеждане и на онлайн интерфейс на касовите апарати с ПОС от началото на 2023 година С новата система данъчните ще имат цялостна визия за сумата и времето на издаване на касовите бележки за продажба на дребно и метода на заплащане от клиента като по този метод ще откриват случаи на укриване на приходи и кражба на Данък добавена стойност от тези, които не издават касова записка. От инспекциите, осъществени от контролния механизъм, е открито, че доста компании при транзакциите, които имат с клиентите си с кредитни или дебитни карти, не издават касовата записка на дребно. Тоест, до момента в който ПОС приема транзакцията, магазинерът или въобще не изрязва касова записка, или издава касова записка, само че с дребна сума.

От нова година касовите апарати и ПОС стават едно цяло с цялостен запис на всички данни в действително време и опция за директна насрещна инспекция от контролните механизми. Новата система се назовава „ Системи за издаване на дребно и терминали за приемане на платежни карти (EFT POS) Interface “. С тази система EFT POS терминалите няма да могат да работят самостоятелно за дебитни транзакции. Тоест при картови заплащания няма да се позволява въвеждане на сумата за заплащане посредством въвеждане на ПОС. Сумата ще излезе от касата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР