Всички банки все още запазват нивата на лихвите по кредитите

...
Коментари Харесай

Кредитен експерт: Разсрочването на кредитите ще доведе до оскъпяване

Всички банки към момента резервират равнищата на лихвите по заемите от преди изключителното състояние - 2,7 - 3,1%. Разсрочването на кредитните отговорности поради рецесията с Covid-19 ще докара до тяхното оскъпяване.
Това сподели пред БНР кредитният съветник Тихомир Тошев и посочи, че единствено две банки са повишили леко лихвите по ипотечните заеми.

Съветът на кредитния съветник към хората, които са затруднени и ще разсрочат вноските по заемите си, е да не се възползват от целия 6-месечен интервал, който се дава поради рецесията с ковид, а да изберат 3-4 месеца, колкото действително е усложнението за тях, с цел да е по-малко нарастването в лихвите, тъй като всяко разсрочване води до леко повишение на лихвите.

" Повечето промени с в посока на другите параметри на заема, само че главното, което би трябвало да се знае, е, че се понижава процентът на финансиране поради това, че към момента не е ясно дали ще има спад на цените на парцелите и какъв ще бъде той. Затова банките финансират към 80% от цената на парцела, приблизително за пазара, което не е доста огромна смяна, защото преди изключителното състояние финансираха 85% ", изясни кредитният съветник.

Тошев разяснява, че хората, които работят в секторите, които са доста наранени от рецесията, сега достъпът им до заеми е стеснен.

" В момента банките са доста деликатни във връзка с преценката на стабилността на приходите. Финансирането на клиенти, които купуват жилища на недодялан градеж - Акт 14, също е леко лимитирано. Проверява се строителят какъв брой е благонадежден и дали ще има опция да приключи постройката в период ".

По думите му лихвите по депозитите не престават да са доста ниски и макар рецесията депозитите не престават да порастват. Според него не се чака повишение на лихвите по депозитите и трупане на нови депозитни маси, а отсам не се чака и покачване на лихвите по изтеглените заеми.

" Хората би трябвало да бъдат спокойни и да знаят, че дълготрайно тяхната рента ще зависи от пазарната обстановка и от показателя, който употребява банката, която са избрали при сключването на заем ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР