Всичката храна, произведена в Германия до 2 май, e за

...
Всичката храна, произведена в Германия до 2 май, e за
Коментари Харесай

18 млн. тона храна се изхвърлят в Германия на година

Всичката храна, създадена в Германия до 2 май, e за боклука. Четири месеца за нищо друго, с изключение на за отпадък - най-малко съгласно прогнозите на природозащитната организация WWF, която разгласи 2 май за деня на питателните боклуци.
Според изчисленията на WWF 18 милиона тона храна се изхвърлят всяка година в Германия, тъкмо толкоз, колкото са създадени през годината до тази дата. WWF включва също по този начин в изчисленията си и редица боклуци, като черупки, семена или кости. Ако оставите тази част, има към 10 милиона тона храна на година, която хората могат да употребяват. Но те не го вършат. Екотрофологът (експерт по хранене на семейството, бел. ред.) Зилке Фридрих, 55-годишен академик от Университета за приложни науки в Мюнстер, работи от години по въпроса за какво хората хвърлят толкоз доста храна в кошчето. В изявление за немския Süddeutsche Zeitung тя изяснява какво би трябвало да бъде променено, с цел да се постави завършек на това.
Според нея комерсиалният отрасъл би трябвало да мисли за ограничения, с които да накара потребителите да купуват по-малко. Например, обемните отстъпки като „ купи три, заплати две ", може да бъдат анулирани, счита тя. За да се случи това обаче съгласно нея е нужна цялостна смяна на парадигмата в тази част от хранителната верига. „ Трябва да се отдалечим от количеството за сметка на качеството. Ние също по този начин се нуждаем от по-екологични и обществени форми на произвеждане “, показва още Фридрих.
Но по какъв начин може да се случи тази смяна тъкмо в Германия, пионер на дискаунтърите за евтина храна?
„ Не имам вяра, че това може да се случи в границите на актуалната конкуренция. Нуждаем се от разнообразни политически условия. Много значима е така наречен интернационализация на външните разноски. Ако да вземем за пример храненето на животните предизвиква увреждане на околната среда или има високи излъчвания на CO₂ при превозването на храната със аероплан, това би трябвало да бъде отразено в цената “, разяснява Фридрих.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР