Всеки юни публикуването на резултатите от трите кръга на външното

...
Всеки юни публикуването на резултатите от трите кръга на външното
Коментари Харесай

Какво научихме от първите данни от оценяването след седми клас

Всеки юни публикуването на резултатите от трите кръга на външното оценяване в края на всяка една от степените на учебното обучение дава настояща картина за достиженията на учениците, а оттова, косвено и най-малко ненапълно, за триумфите и неуспехите на политиките в образованието последните години. Тази седмица излязоха първите систематизирания на резултатите от външното оценяване след седми клас, а тук ще разясняваме какво научихме от тях.

1) При двата съществени предмета в оценяването след седми клас – по български език и по математика – се следят противоположни трендове. Докато при математиката тази година има по-малко слаби оценки, то при българския език те са се нараснали. Много повече са и отличните оценки по математика, в сравнение с по български език. Ако разгледаме дяловете обаче, по-малко възпитаници (14,8%) се провалят тази година на изпита по български език, в сравнение с този по математика (23,4%), като това отношение са резервира релативно непроменено спрямо предходната година. В този смисъл динамичността на слабите оценки по-скоро отразява съответните особености и компликация на тазгодишните изпити, в сравнение с систематична наклонност в качествата на седмокласниците. Оценките по математика като цяло са доста по-полярни и разпределени в двата края на спектъра – част от учениците се оправят доста добре с поставените им задания, а част въобще не се оправят, до момента в който на изпита по българския език разпределението е много по-равномерно.

2) Класирането на десетте най-хубави учебни заведения в страната по техният общ резултат от двете оценения – по български и по математика, ясно показва, че междинните учебни заведения с фокус върху проучването на математика реализират най-хубавите резултати по математика на този стадий от учебното обучение. Сред първата десетка девет учебни заведения са математически гимназии с ранен банкет, като там се подрежда и частното „ Света София “ в София. Причина за това е, че класацията на МОН включва резултатите и на двата изпита. Така, до момента в който надалеч не е невероятно постигането на добър резултат по български език и от общообразователни учебни заведения, то систематичният фокус върху проучването на математика изтласква напред математическите учебни заведения.

Трябва да се има поради и че на този стадий езиковите гимназии не вземат участие, защото приемът в тях е след седми клас. По тази причина за класирането на гимназиите би трябвало да се употребяват резултатите от зрелостните изпити. За информация, от десетте най-хубави учебни заведения на изпита след седми клас, единствено едно се подрежда в челната десетка на миналогодишните зрелостни изпити. Любопитно е и териториалното систематизиране на най-хубавите учебни заведения на изпита след седми клас – до момента в който при зрелостните изпити обичайно господства столицата, то в класацията след седми клас има три учебни заведения от София, и по едно от останалите водещи центрове – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Димитровград.

3) Регионалните разлики в резултатите на учениците от оценяването по български и надлежно по математика остават обилни, с диференциал от приблизително 10 точки сред областите с най-хубав (София-столица, 39 точки разлика по български език и 37 по математика) и най-слаб резултат (Сливен, 28 точки по български език и 26 по математика). Почти на всички места междинните резултати по български език са със приблизително две точки по-високи от тези по математика, като се изключи Кърджали, Търговище и Ямбол, където зависимостта е противоположната. Няма съображение да приказваме за сензитивно стопяване на неравенството в качеството на учебното обучение сред обособените области, в случай че приемем, че външното оценяване е някакъв измерител за качество (при това единственият наличен). Струва си да се означи и обичайно положителният образец на област Смолян, която през последните няколко години съумява да се нарежда като водач в образованието - на тазгодишното оценяване тя се класира на второ място след София.

На този стадий, първите данни от оценяването след седми клас дават единствено най-общата визия за достиженията на учениците. От изгода ще е да се видят както резултатите на общините, по този начин и на обособените учебни заведения по другите предмети. На този стадий обаче няма особени учредения да приказваме за чувствителни промени в достиженията спрямо миналите години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР