Всеки трети жител на планетата живее в зона, застрашена от

...
Всеки трети жител на планетата живее в зона, застрашена от
Коментари Харесай

Всеки трети на планетата под заплаха от земетресение

Всеки трети гражданин на планетата живее в зона, застрашена от земетресение. Общо 1 милиард души на Земята попадат под опасност от наводнения, а над 400 милиона души по света се намират наоколо до рисков вулкан.

Заради урбанизацията, научния напредък и повишаването на популацията, световният риск от бедствия се е нараснал двойно от 1975 година до през днешния ден.

Данните са на Центъра за познания за ръководство на риска от бедствия към Съвместния проучвателен център на Европейската комисия, които организират теоретичен семинар в София. Целта на форума е да даде насоки на държавните управления и научната общественост по какъв начин да развият механизмите за съответна реакция при бедствия, предава Нова Телевизия.

В международен мащаб най-голяма част от популацията е изложено на риск от трусове. Хората, живеещи в сеизмични зони, са се нараснали с 93% през последните 40 години. Само в Европа застрашени са над 170 милиона души. В страни като Италия и Гърция процентът на популацията под опасност от земни земетресения доближава 80%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР