Всеки трети българин не може да си позволи пищна трапеза

...
Всеки трети българин не може да си позволи пищна трапеза
Коментари Харесай

Всеки трети българин ще празнува Коледа с не повече от 50 лева

Всеки трети българин не може да си разреши обилна софра за Коледа и Нова година. За 36% от хората у нас бюджетът разрешава да отделят не повече от 100 лв. за двата празника или по 50 за всеки от тях. Други 17 на 100 от българите ще могат да отделят малко повече пари за Коледа и Нова година, като възнамеряват да похарчат сред 101 и 150 лв.. До 200 лв. пък ще може да си разреши да изхарчи едвам един от 10 българи. Разходи със стотачка от горната страна считат, че ще могат да си разрешат едвам 8% от хората у нас. Богаташите, които възнамеряват да изхарчат сред 501 и 1000 лв. за празненствата по Коледа и Нова година са едвам 3% от българите.

Това излиза наяве от изследване на проучвателен център " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа ", отдаден на идните коледни и новогодишни празници. То е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1003 български жители на над 18 години по метода " лице в лице ". Анкетата е осъществена сред 1 и 10 декември 2017 година

89% ще честват Коледа. Сред тези които споделят, че няма да честват, са главно представители на религиозните малцинства. За 30% от хората Коледа е по-голям празник от Нова година, само че близо половината (47%) считат, че двата празника са еднообразно значими.

78% заявяват, че съблюдават традициите на Бъдни вечер. Други 4 на 100 афишират, че не знаят какви са традициите за този празник. 15% пък няма да ги спазят, макар че са наясно с тях. В същото време единствено 12 на 100 афишират, че съблюдават коледните пости. Като измежду постещите максимален дял са хората над 60 години.

70% от българите ще купуват дарове за идните празници. За задачата максимален дял (33%) от хората ще отделят до 50 лв.. Но първите 10 на 100 от тях споделят, че ще могат да си разрешат дарове за не повече от 20 лв.. Над 200 лв. за тази цел пък ще могат да отделят едвам 7% от българите. На фона на това 22 на 100 от интервюираните са безапелационни, че няма да купуват нито един коледен подарък. Към тях е допустимо да се прибавят и още, защото 7на 100 от интервюираните споделят, че не знаят дали ще го създадат или пък, че още не са решили.

Само 1% от хората у нас ще честват Коледа в чужбина. Огромната маса – 84%, освен ще са си в България, само че и ще честват в обитаемото място, в което живеят.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, родственици или другари, а близо две трети (64%) ще честват у дома. Само 7% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 3% в заведение в различен град в България. Общо 2% ще бъдат в чужбина – при близки или на отмора.

Здравето е най-често посочваното благопожелание от българите за идната година, следвано от парите и шанса. С по-малък дял от отговорите следват работата, щастието, по-добрия живот, любовта, дълголетието. По-малко от 5 на 100 от запитаните си пожелават за 2018 година сигурност и успокоение, триумфи, мир и така нататък Едва по 2% от интервюираните желаят идната година да им донесе наслада, триумфи в професионален проект или пък по-високи пенсии.

Доминират позитивните оценки на българите за 2017 година. Близо половината (47%) считат, че 2017 година беше добра година за България, 58% са на мнение, че отминаващата година е била добра за тях в персонален проект.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР