Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава

...
Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава
Коментари Харесай

Всеки седми търговец ни мами с кантара

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, в сравнение с изписаното на везната . Това демонстрират данни на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), представени от " Монитор ".

Оказва се, че от инспектираните през 2017 година общо 5597 везни за 817 или 14,6% е открито, че не дават отговор на законовите условия. 261 измервателни уреда пък не са позволени за потребление за търговски заплащания. 545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от осъществена инспекция, а за 11 броя са открити други несъответствия с условията на Закона за измерванията и използваните наредби, като техническа нередовност и неправилна приложимост.

С всяка минала година обаче нарушителите се усилват . През 2015 година подправените кантари са били 12,2%, през 2016 година – 14,2%, а предходната – 14,6%. От държавната организация изясняват, че този растеж се дължи и на обстоятелството, че инспектираните везни са с 1530 повече по отношение на тези през 2016 година, както и на засилените всеобщи инспекции на пазари и стокови борси и на инспекциите във краткотрайни пунктове за продажба на сезонни плодове и зеленчуци през летните месеци и есента.

„ Нарушенията се дължат най-вече на липса на годен знак от следваща периодическа инспекция. Везните се ревизират всяка година. Повечето нарушавания, които откриваме, са за везни с изминал период на годност. Второто по величина нарушаване е използването на кантари, които не са от утвърден вид по Закона за измерванията “, разяснява Павлина Данаилова, шеф Дирекция „ Метрологичен контрол “ в ДАМТН.

Според държавната организация с неизправни кантари най-често ни цакат по пазарите и борсите, където близо 34 на 100 от тестваните устройства са били нередовни. 31,5% пък са хванатите кантари в обектите за премерване на огромни товари. Освен това обаче се оказва, че всеобщо ни мамят и в дребните магазинчета, основно в провинцията . На кантарите на тези търговци не им били направени нужните инспекции, които да потвърждават, че всичко им е наред.

За да припечелят някой лев от горната страна, бабите и дядовците, които продават по улицата плодове и зеленчуци, създадени в двора, също си икономисват по килце, добавя " Монитор ". В множеството пъти обаче те не го вършат преднамерено, а просто употребяват кантарите, които имат подръка . „ Там се употребяват най-много везни, които не дават отговор на законовите условия, така наречен черни везни. Не се знае по какъв начин тъкмо мерят и каква е тяхната непоклатимост. Това са теглилки, които не са позволени за потребление за премерване за търговски заплащания “, обясни Данаилова. Много постоянно сходни нарушавания се срещали и по краткотрайните борси за продажба на грозде, където хората се отбиват, с цел да си купят материал за вино и ракия.

Трудно е обаче ние като консуматори да разберем дали мерилото е позволено за комерсиална приложимост и дали е минало изискуемата инспекция. Ако има такава, то на уреда би трябвало да има подложен знак. „ За потребителя е значимо да се убеди, че преди да му бъде измерена покупката, везната демонстрира 0 . При ценоизчисляващите везни да се убеди, че вярно му е въведена цената за 1 кг от продукта. При подозрения за погрешно премерване потребителят следва да изиска наново премерване на продукта, а също и да мери покупката си на контролните везни, каквито има инсталирани на пазарите и в огромните търговски обекти и да осведоми управата на пазара за това или да подаде сигнал в ДАМТН “, безапелационни са от контролния орган.

Сигнал за това, че можем да бъдем излъгани в грамажа на покупката, може да бъде доста ниската оповестена цена за 1 кг артикул по отношение на оповестените от другите търговци цени за същия артикул.

През януари и февруари 2018 година пък са осъществени 543 надзорни инспекции на лица, които употребяват везни, основно в комерсиалната мрежа, употребявани за директна продажба на хранителни артикули, плодове, зеленчуци. Проверените уреди са общо 846.

500 лв. е санкцията за теглилки менте. От 200 до 500 лв. пък ще би трябвало да платят юридическите лица, включително и едноличните търговци, в случай че бъдат хванати, че вършат далавери и цакат клиентите си в грамажа .

През предходната година инспекторите на ДАМТН са съставили 688 акта на лицата, които нарушават закона. Санкции са наложени и на двама майстори, които ремонтирали устройства за премерване.

Според законовите разпореждания сред 100 и 300 лв. санкция грози всеки, който е дръзнал да мами клиентите си. Тази сума важи за физическите лица.

Според специалистите в организацията обаче доста постоянно санкциите не се заплащат незабавно и постоянно се постанова да се изпращат предложения за непринудено заплащане. И в случай че тогава не се платят, се предават в Национална агенция за приходите.

Най-много сигнали се получавали през летния интервал и месеците септември и октомври, когато хората стартират да се приготвят за зимата. В множеството случаи сънародниците ни се жалвали, че у дома на домашното кантарче стоката не тежала толкоз, колкото е посочил кантарът на пазара или сергията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР