Всеки пети българин има синдром на раздразненото черво (СРЧ или

...
Всеки пети българин има синдром на раздразненото черво (СРЧ или
Коментари Харесай

Всеки пети българин има синдром на раздразненото черво |

Всеки пети българин има синдром на раздразненото черво (СРЧ или Irritable Bowel Syndrome – IBS) и всеки десети функционална диспепсия (ФД). Това излиза наяве от първото за България популационно основано изследване за честотата на тези функционални чревни болести (ФЧЗ), проведено от Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското сдружение по неврогастроентерология и оповестено в септемврийския брой на влиятелното научно списания Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.

Функционалните чревни болести, или нарушаванията на оста черво-мозък, се характеризират с повтарящи се коремни признаци, които не са свързани със структурни или биохимични аномалии. Около 40% от хората в света дават отговор на диагностичните критерии за най-малко едно ФЧЗ. Това високо разпространяване може да се дефинира като проблем за публичното здраве, защото тези болести усилват разноските за опазване на здравето на държавно равнище и предизвикват влошено качество на живот на пациентите, считат създателите на изследването.

Изследваната група са български възрастни жители, дейни консуматори в обществените мрежи. Данните са събирани в интервала май - август 2019 година Всички участници са поканени да попълнят онлайн въпросник за общото им здравословно положение, без да се загатва, че задачата на това изследване е да се изследват признаците на храносмилателната система.

Анализирани са общо 1896 души, което е 0,03% от българското възрастно население - 73,1% дами и 26,9% мъже. Средната възраст на участниците е 35,5 години. Резултатите демонстрират, че честотата на този синдром у нас е 20%. Сред рисковите фактори са потреблението на алкохол, половите проблеми, непоносимостта към прясно мляко. При дамите този здравословен проблем се среща по-често.

Това е първото по рода си проучване с оценка на рисковите фактори, свързани с тези нарушения сред българското възрастно население. Резултатите попълнят празнината в епидемиологичните данни тези болести в Източна Европа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР