Всеки от нас, без да знае това, прави огромен брой

...
Всеки от нас, без да знае това, прави огромен брой
Коментари Харесай

20+ грешки в грижите за дрехите, които правят дори скъпа дреха в безформено нещо

Всеки от нас, без да знае това, прави голям брой неточности, които водят до обстоятелството, че облеклата се утежняват по-бързо. Например доста хора съхраняват кожени панталони в дрешник със спално долни дрехи, а раниците и чантите на куки.

Редакторите се отнасят отговорно към облеклата и аксесоарите и по тази причина ви припомнят за разпоредбите за предпазване и пране на движимости.

Преди пране би трябвало да закопчаете всички ципове. Циповете могат да скапват други неща, а копчетата елементарно могат да се скъсат, защото с всяко пране нишките стават по-тънки.

Ако перете сутиени, би трябвало също да ги закопчаете, с цел да не повреди дантелата на бельото ви.

Много хора избират да перат извънредно в студена вода, тъй като се опасяват от стесняване на плата и от обстоятелството, че цветните неща ще бъдат боядисани. Температурата на водата би трябвало да дава отговор на етикета. В противоположен случай мръсотията може да не се в профил и неприятната миризма няма да изчезне.

Никога не отлагайте прането на мръсни предмети за по-късно. Ако се опитате да изперете прясно леке, има евентуално че петното ще изчезни по-лесно.

По време на прането печатните графики се изтриват и пелети се образуват върху вълна и кашмир. Трябва да обърните дреха която има принт или щемпел.

Когато купувате нови продукти, първата стъпка е да ги изперете. Идеята е, че прането би трябвало да отстрани остатъците от разнообразни химикали, които може да са останали върху плата по време на производството му.

Ако би трябвало да изперете възглавницата от мемори пяна, не използвайте пералнята. Необходимо е да се пере на ръка.

Ако вашата перална машина няма особено поделение за омекотителя, не го изливайте дружно с праха в самото начало на прането.

Ако съхранявате чанта или раница, напълнете я с нещо, като остаряла дреха или хартия. Това ще помогне да се поддържа формата. Най-добрият метод е да запазите чантата или раницата да я сложите на рафта.

Никога не сушете кожени предмети на слънце. Кожата е натурален материал и под въздействието на ултравиолетовото излъчване се утежнява: изсъхва, обезцветява се, губи своята разтегливост и в последна сметка става неизползваема.

Кожените облекла също не би трябвало да се сгъват – те би трябвало да се съхраняват на окачалка. В противоположен случай с времето се образуват гънки – кожата ще се напука и няма да можете да я носите.

Дънките се предлага да се перат на ръка, с цел да запазят текстурата и цвета на плата в истинския му тип. За безвредно пране на деним в пералнята и сложени на внимателен цикъл на пране. Водата би трябвало да е студена. Изключение прави белият деним, който може да се пере в топла вода.

Често се предлага да съхранявате дънки във фризера, само че в действителност няма смисъл от това. Студът във фризера не е задоволителен, с цел да убие всички бактерии.

Не слагайте в дрешника си с прекалено много облекла. Те постоянно ще са намачкани, и разбирасе от огромното струпване със времето ще се появи неприятна миризма.

 

Някои хора имат вяра, че честото пране е ключът към поддържането на облеклата чисти. В реалност, колкото по-често перете, толкоз повече тъканта се износва.

Препоръчва се да се перат ризи и блузи след 1-2 използва (честотата зависи от времето и какъв брой се потите). Дънки – след 4-5; пуловери – след 6, в случай че ги носите върху тениска; пижама – след 2-3; спортно облекло – след всяка подготовка.

Не се предлага да слагате пуловери на закачалки. Въпреки това, не постоянно има свободно място в скрина, тъй че можете да употребявате дребен трик и да закачите пуловера на закачалката, както е показано на фотографията нагоре.

Когато перете бански, в никакъв случай не ги извивайте. Това може да повреди еластичната материя, от която са направени. Вместо това поставете банския върху забрадка, покрийте от горната страна с друга забрадка и натиснете крепко.

Ако дрехата е покрита с вълна, почистете я, преди да я поставите в пералнята. Например благодарение на елементарен леплив валяк. Като опция, поставете облеклата си в сушилнята и изпълнете 10-минутен цикъл на сушене, в случай че има подобен. Това ще омекоти тъканта и ще разреши по-голямата част от вълната да попадне във филтъра.

За да сте сигурни, можете да хвърлите няколко специфични гумени топки в барабана, на които вълната ще залепне по време на процеса на пране.

Не забравяйте от време на време да проверявате филтъра във вашата пералня. Може да се задръсти – тогава нещата няма да се раздължен добре, машината ще стартира да работи по-зле и по-късно ще се скапе изцяло. Също по този начин може да запуши канализацията.

Колко време носите неща, преди да ги сложите в кошчето? Опитвате ли се да удължите живота им или не?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР