Всеки новопостъпващ главен изпълнителен директор иска да види цената на

...
Всеки новопостъпващ главен изпълнителен директор иска да види цената на
Коментари Харесай

Проблемите на Unilever няма да изчезнат с вече бившия шеф

Всеки новопостъпващ основен изпълнителен шеф желае да види цената на акциите на работодателя му да се повиши при новината за назначението му. Никой напускащ началник не желае да стане очевидец на същото нещо - изключително в случай че към момента не е назван впечатляващ пазара правоприемник. Но такава беше ориста, сполетяла Алън Джоуп, откакто на 26 септември разгласи, че ще се пенсионира през идната година. Пазарната стойност на колоса за потребителски артикули Unilever скочи с цели 3.5%, като приключи деня с 1.8% по-висока стойност.

И Unilever, и Джоуп показват този ход като негово решение. Фактът, че той е на работа едвам от 2019 година, млад, на 59 години, и явно е в положително положение, мощно подсказва, че е имал помощ извън. Същото важи и за слабото показване на Unilever на фондовия пазар, изключително спрямо главните му съперници Nestlé и Procter & Gamble. Друг е въпросът дали напускането му ще бъде задоволително, с цел да съживи 130-годишния конгломерат, който създава от сапун до чорба.

Когато Джоуп за първи път пое юздите преди по-малко от четири години, вложителите имаха огромни очаквания. Той имаше опит в Китай, значим разрастващ се пазар, и управляваше отдела за персонална хигиена на Unilever, считан от мнозина за основен за бъдещето на компанията. Той също по този начин изглеждаше като добре пристигнал прагматичен антидот на своя нравоучителен предходник Пол Полман - ранен бранител на корпоративната обществена отговорност и на екологичните, обществените и управническите критерии (ESG) в бизнеса. Въпреки че в доста връзки е хвален, Полман от време на време, наподобява, гледаше на акционерите като на пречещи досадници.
Реклама
Джоуп може да се похвали с някои триумфи. По негово време Unilever най-сетне се отхвърли от своята комплицирана двойна конструкция с централи в Ротердам и Лондон и консолидира корпоративния си дом във Англия. Той завърши проточилата се продажба на бизнеса с чай. Стратегията му за приоритизиране на активността в областта на здравето и хигиената пред бавните хранителни интервенции се възприема от пазара като верен курс. Също по този начин Джоуп управляваше компанията през ранната пандемична суматоха, въпреки и най-много от вкъщи си в Единбург.

Разумната тактика и способното ръководство на рецесии не бяха задоволителни, с цел да компенсират неверните стъпки на Джоуп. Той се придържаше към задачата на Полман за 20% оперативни маржове, даже в случай че това означаваше да се жертва растежът на приходите. След това доверието на вложителите беше подкопано, защото упованията за продажби и облаги спаднаха. Празните приказки за резистентност се завърнаха, което накара един от огромните акционери - Тери Смит, управител на фонд, да измърмори, че компания, " която счита, че би трябвало да дефинира задачата на майонезата на Hellmann, очевидно е изгубила връзка с действителността ". Капката, която преля чашата, беше офертата на Джоуп през януари да придобие отдела за потребителско здраве на GlaxoSmithKline, производител на медикаменти, за 50 милиарда паунда. Инвеститорите видяха договорката като необмислен хазарт и в последна сметка тя се провали, само че не и преди да се трансформира в " гръмоотвод за (тяхното) отчаяние ", както се показва Мартин Дебу от капиталовата банка Jefferies.

Наследникът на Джоуп няма да има лесна задача. Той или тя може да поеме ръководството след настъпването на рецесията, само че преди инфлацията да спадне. Бъдещият основен изпълнителен шеф също ще се сблъска с възобновени апели от страна на вложителите за делене на компанията на бизнеси с храни и артикули за дома и персоналната хигиена и ще би трябвало да се бори с Нелсън Пелц - шеф на хедж фондове, който се причисли към борда на Unilever преди два месеца. И спореният напън за твърдо придържане към ESG, от една страна, както изискват доста консуматори и политици, и за увеличение на продажбите и маржовете, от друга, с цел да се успокоят вложителите, става все по-остър. Доброволно или не, пенсионирането не наподобява толкоз неприятна концепция.2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Големите потребителски марки: конкуренция с инфлацията 12 октомври 2022, 08:15 Отделилата се от GSK Haleon стана най-голямата компания за потребителско опазване на здравето 19 юли 2022, 11:17 Unilever възобнови продажбите на сладоледа Ben & Jerry’s в Израел 4 юли 2022, 12:16 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР