“Всеки, който е роден в България като мен, трябва да

...
“Всеки, който е роден в България като мен, трябва да
Коментари Харесай

Кой е Халил Расим, когото Доган оплаква?

“Всеки, който е роден в България като мен, би трябвало да я тачи, тъй като това е Родина. Не може да я замениш с нищо - нито с Швейцария, нито с Америка. ”

С тези думи кърджалийци ще запомнят Халил Расим. Изричаше ги постоянно, макар че 19 години от живота му минават в пандиза, в лагера в Белене и в наложително заселване.

Халил Расим, прочут още като Кючук Халил (Малкия Халил) напусна този свят на 11 март. За гибелта му заяви Ахмед Доган. С болежка и огорчение научих вестта за загубата на Халил Мехмед Расим (Кючук Халил), роден в Кърджали, осъждан за проведена опозиция против насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в България. Излежал е 19 години в лагера в Белене, Стара Загора и други затвори на страната. Дълбоко скърбим за кончината на нашия сподвижник, който ни напусна на 81 години в Картал (Истанбул), Турция. С възприятие на горест показвам най-искрената си тъга и сервирам своите съболезнования на фамилията и околните, написа почетният водач на Движение за права и свободи.

Едва на 23 години Халил Расим е задържан с обвинение в шпионаж. Прекарва към 3 месеца в килия в регионалната дирекция на милицията. Следва обществен развой, който се организира в киносалона на тогавашния Дом на националната войска в центъра на Кърджали. Залата е цялостна с хора, тъй като тоталитарната власт държи делото да получи необятен отзив в обществото. Младият мъж получава присъда от 20 години отнемане от независимост за това, че е “работил в услуга на друга страна ”. Халил твърдеше, че с процеси като този против него тоталитарната страна е положила началото за промяната на имената на турците в България.

Кючук Халил попада в пандиза в Стара Загора. 4-5 месеца е държан в единична килия при интензивен непоколебим режим.

“Пускаха ни да излезем за 40 минути, само че нямахме право да беседваме с останалите пандизчии. Разстоянието при късите разходки бе 10 метра ”, разказваше мъжът.

По-късно е изместен при други политически пандизчии.

“Там видях радостни хора, на които не им пука, че са наказани. Държаха се мъжки и ми даваха препоръки и кураж. После и аз започнах да давам кураж на новите, които идваха ", спомняше си години по-късно пандизчията. Докато излежава присъдата си, той се среща с антикомунистите Георги Заркин, Николай Попов, Петър Бояджиев, Илия Минев, Васил Узунов, Алфред Фосколо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР