Всеки клиент трябва да направи избор на продукт според целите,

...
Всеки клиент трябва да направи избор на продукт според целите,
Коментари Харесай

Овърдрафт или кредитна карта

Всеки клиент би трябвало да направи избор на артикул съгласно задачите, за които желае да го употребява
Още по тематиката
Моят телефон, е моята банкова карта

Засега единствено три български банки са предложили артикули и услуги в посока нашарване на безконтактните заплащания, чака се броят им да пораства
8 дек 2017
Всеки пети европеец рядко носи пари в брой

Според изследване на ING различните способи на заплащане стават все по-популярни
26 апр 2017
American Express спря да издава карти в България

На притежателите им се оферират други възможности на Visa и Mastercard
8 мар 2017
Отчитане на разноски по кредитни и дебитни карти

При покупка, в случай че няма документ, разходът ще бъде данъчно незачитан
6 фев 2017
Сезонът на кредитните карти

Банките афишират коледни промоции - ето какво дават обещание и какво заобикалят да ни кажат
18 дек 2016 Развитието на финансовата промишленост разрешава всеки да избира услуга, която да пасва на неговите потребности и стремежи. Често обаче се постанова да се прави съпоставяне сред на пръв взор аналогични артикули, за които при по-задълбочен разбор се оказва, че имат характерна характерност и изборът става индивидуален.

Така, в случай че желаете да разполагате с избрана сума когато и да е и на всички места, то класическият избор е кредитна карта. Възможност за обезпечаване на ликвидност обаче е и овърдрафтът - заем за краткосрочно финансиране за покриване на настоящи потребности - заплащане на регулярни сметки, налози, такси или неочакван еднократен разход. Докато кредитната карта е по-скоро платежен инструмент за покупки, резервации, заплащания в интернет и прочие, а в краен случай и за изтегляне в брой. Замисълът на двата продукта е друг, което ги прави и допълващи се. Различни са изискванията за приемане, прилагане и погасяване на средствата по тях. И двата продукта имат плюсове и минуси, които всеки би трябвало да вземе поради, преди да прави избор сред тях. Освен в случай че не реши да употребява и двата.

Подобни, само че и разнообразни

И в двата случая се употребява финансиране до избран, авансово контрактуван предел. При кредитната карта средствата, които се отпускат, са " типичен заем ", до момента в който овърдрафтът е позволено превишение на салдо по сметка. При него клиентът би трябвало да има разплащателна сметка в банката с регулярни постъпление по нея, като може да употребява позволения заем, когато е похарчил личните си средства или те са незадоволителни при положение на потребност. Повечето банки изискват минималното месечно постъпление да е най-малко 240 - 300 лева

Класическият овъдрафт е обезпечаване на спомагателни средства при превод на работна заплата, употребени през дебитна карта. Одобреният предел се употребява неведнъж, напълно или на части. Може да се тегли в брой, да се заплащат артикули и услуги в търговски обекти на ПОС терминал. Лихвата се дължи единствено върху употребената част от средствата на съответната месечна падежна дата. Обичайно лимитът е съгласно месечното постъпление в пъти, т.е. една, две... пет чисти работни заплати. В случаи на поръчителство с финансови средства в банката (депозит) размерът доближава по-големи суми, а лихвата е по-ниска. Максималният период е до 12 месеца, като при някои банки има и опция за удължение. В този период би трябвало да се погаси употребяваната сума, до момента в който при кредитната карта няма такова условие, стига да се покрива месечната минимална вноска. При съблюдаване на последното изискване има случаи, в които кредитни карти са занулени или съвсем на лимита дълги години.

Овърдрафтът е подобаващ за заплащане на сметки, които да вземем за пример се дължат преди превода на заплата - по този начин, в случай че няма средства по сметката, банката изтегля, с цел да покрие битовите отговорности, а си възвръща сумата или част от нея по-късно.

Подобно е и при кредитната карта, където има утвърден кредитен предел и клиентът употребява толкоз, колкото желае от него. Може даже да надвиши в границите на отчетния интервал, само че за това се начислява спомагателна такса. Не се изисква съответно съществуване на сметка и/или сума по нея, само че се минава през оценка на кредитоспособността на клиента. При връщане на употребена част от заема всекидневно има гратисен интервал, който е без начисляване на рента.

Колко коства

Това, което се заплаща и при двата продукта, са рента и такси. Преглед на предложенията на банките демонстрира, че равнищата на лихвите при овърдрафта са по-ниски спрямо тези по кредитни карти. Причината е, че въпреки всичко при първия има обезпечен паричен поток, който постъпва по сметката, или гаранция под формата на депозит. Затова и лихвите там са от към 9% до близо 11-12%. При кредитните карти границите са 12 - 18% при заплащане с нея (каквото е и главното им предназначение) и 16 - 19% при изтегляне на банкомат, което е добре да се прави в крайни случаи. Освен това има и в допълнение такса за самото изтегляне - закрепена част + % от сумата. За по-висок клас карти лихвите са по-ниски съгласно приходите на картодържателя и класа карта (златна, платинена). По-ниски лихви и такси се дават и при корпоративно обслужване на чиновниците на компании и компании - към 12-13% и да вземем за пример с 50% по-ниска годишна такса.

Освен лихви има и такси. При овърдрафта има месечна такса за обслужване на сметката, защото самата дебитна карта е към разплащателна сметка – към 2-3 лева на месец, което обаче си е общоприетоо заплащане и без да има овърдрафт. В някои случаи има настрана и такса за поддръжка или обслужване на ĸapтaта (мeceчнa или гoдишнa) - това е по този начин, защото овърдрафт може да се употребява и без съществуване на пластика, а парите да се теглят на каса или да се подреждат по други сметки и заплащания от банката. Налагат се и общоприетите тaĸcи пpи тeглeнe нa cyми oт бaнĸoмaт нa бaнĸaтa или на друга в Бългapия и чyжбинa, в няĸoи cлyчaи тaĸca пpи пoĸyпĸи. Отделно клиентът заплаща и за разглеждане на искане за овърдрафт – сред 15 и 25 лева при другите банки. Името й е дефинирано по друг метод - такса за разглеждане на документи, за разглеждане на искане, авансово изследване, за кандидатстване и изследване.

При кредитните карти таксите са два типа - пpи тeглeнe нa cyми в бpoй (ĸoитo ca пo-виcoĸи) и пpи извъpшвaнe нa пoĸyпĸи. Aĸo зaдължeниeтo се покрие в рамкитe нa гpaтиcния пepиoд, нe се дължи лиxвa. Гpaтиcният пepиoд e сред 30 и 60 дни, най-често 45 дни. Прилага се пpи извъpшвaнe нa пoĸyпĸи. При него е значимо да се наблюдават началото и краят на отчетния интервал и времето по кое време е направена покупката. Например при покупка, направена на 1-во число на месеца, гратисният интервал е 45 дни, само че в случай че заплащането е на 30-то число, на процедура остават единствено 15 безлихвени дни. При кредитните карти има и минимална вноска, която е % от изхарчената сума и се заплаща до несъмнено число също. След края на гратисния интервал обаче стартира да се начислява лихвата върху остатъка от неплатената сума. Други такси, които се начисляват, са зa пoддpъжĸa/oбcлyжвaнe нa ĸapтa (мeceчнa или гoдишнa, всекидневно 48 - 50 лева годишната), тaĸca зa пoддpъжĸa/oбcлyжвaнe нa ĸapтoвa cмeтĸa.

Двата продукта дават отговор на разнообразни условия на клиентите. Със сигурност овърдрафтът дава по-малка сигурност и вяра за тези, които пътуват постоянно в чужбина и пазарят онлайн. Това е по този начин, защото към момента дебитните карти не се одобряват за разплащане на всички места. За тях по-добрият избор е кредитната карта, въпреки че лихвите по нея са по-високи. Това обаче е минус, който може да се отстрани при положително ръководство на паричния поток и потребление на плюсовете на гратисния интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР