Всеки има своите любими техники за приготвяне на храната, но

...
Всеки има своите любими техники за приготвяне на храната, но
Коментари Харесай

6 грешки, които често допускаме при приготвянето на храната

Всеки има своите обичани техники за подготвяне на храната, само че някои способи могат да насърчат разпространяването на патогени. Често свързваме хранителното отравяне с хранене в ресторант или неприятна хигиена в магазина, само че в действителност е допустимо бактерии като салмонела или ешерихия коли да се крият и във нашата лична кухня.
 Как вярно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята
Как вярно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Не е единствено въпрос на персонално желание

Безопасността на храните е също толкоз значима вкъщи, колкото и в ресторанта, а патогените не се интересуват къде се намират - те се развиват по един и същи метод и в домашната и в професионалната кухня. Затова всеки би трябвало да е сигурен, че съблюдава известни правила в дома си.

От Huff Post беседват с специалисти за методите на подготвяне на храната, които не са безвредни и поучават с какво да бъдат сменени.

Хигиена на ръцете

От изключителна значимост е ръцете ни постоянно да бъдат чисти. Дори когато вадим храната от хладилника, с цел да приготвим ядене, първо би трябвало добре да се измием, защото по ръцете постоянно има микроби, които елементарно се популяризират освен върху храната, само че и върху повърхностите за готвене, приборите и домакинските кърпи.
 Снимка 634335

Добре е даже в процеса на готвена да се мием от време на време, изключително в случай че боравим със сурово месо или пък постоянно посягаме към телефона си. А мобилните устройства са същински развъдници на бактерии.



Ако използваме една и съща дъска за разсичане на пилето или рибата, а по-късно на зеленчуците, не би трябвало да забравяме да я измием с гореща вода и сапун сред обособените използва. В противоположен случай сътворяваме идеално място за кръстосано замърсяване. А още по-добре е да използваме обособени за другите артикули.

Приборите

Може би постоянно се случва, даже и по нехайство - взимаме месото от чинията, слагаме го на барбекюто и по-късно, без да се замислим, слагаме готовата пържола в същата паница. Така още веднъж може да стигнем с лекост до кръстосаното замърсяване. Затова е добре да внимаваме с всички принадлежности, които влизат в контакт с суровото месо.
 Снимка 634336

Измиване на сурово месо

Общо взето има разделяне на практиката - на такива, които наложително мият птичето месо, и на такива, които не го вършат. Експертите са на страната на вторите. Те считат, че измиването напълно не е належащо, защото това нищо не трансформира, като се изключи че отстранява повърхностни недостатъци. А и това е превъзходен метод да се разпространят бактерии и патогени в и към нея.

Размразяване

Има доста способи за топене на замразено месо, само че оставянето му на кухненския плот не е един от тях. А верният метод е от значимо значение, защото по продуктите има бактерии - и оставянето на високи температури ще благоприятства развиването им.

Затова е добре храната да се размразява в, под студена течаща вода или в микровълнова фурна - единствено при положение, че се готви директно след размразяването. Поставянето на замразеното месо в купа с вода също не е добър вид - резултатът е същият като да го сложим на кухненския плот.
 Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера
Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Не толкоз, колкото бихме предположили

Топла храна в ледник

Оказва се, че по този начин ненадейно може да изложим себе си и другите на риск. Когато храната внезапно сменя температурния диапазон има заплаха да развиване бактерии, които да доближат даже рискови равнища. Храната постоянно би трябвало да е добре охладена, преди да я приберем в хладилника.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР