Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен

...
Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен
Коментари Харесай

Вече всеки гражданин може да получи електронно свидетелството за съдимост

Всеки жител може да съобщи и да получи по електронен път удостоверение за съдимост от всяка точка на страната без значение от месторождението и адресната си регистрация и без значение дали е осъждан или не.

Така министърът на правораздаването Крум Зарков показа през днешния ден новата електронна услуга, която Министерството на правораздаването дава, посредством централизирана автоматизирана осведомителна система „ Съдебен статус “ (ЦАИС).

Той напомни, че до момента жителите можеха да заявят и получат удостоверение за съдимост през интернет и посредством електронен автограф единствено в случаите, в които те не са осъждани.

„ С надграждането на ЦАИС се разшири обсегът на служебното и електронното удостоверение за жители, като е планувано издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени отвън територията на страната, които имат българско поданство “, съобщи Зарков.
Началникът на отдел „ Специализирани осведомителни системи и електронни услуги “ в Министерство на правосъдието Любов Бончева добави, че заявките могат да се подават и получават както с електронен автограф, по този начин и с ПИК на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт , а издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, който подсигурява достоверността им пред органите за които са предопределени.

Обновената система към този момент е обвързвана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за наказани български жители на територията на страни от Европейски Съюз ще се записва навреме в системата „ Съдебен статус “ и ще бъде налична за всички бюра съдимост.

Миграцията на данните с осведомителна система „ Изпълнение на наказванията “ пък ще съкрати доста периодите за приемане на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказването си.

Предстои и включването на Единната осведомителната система на съдилищата към „ Съдебен статус “, като по този метод там ще се получават непосредствено бюлетините за съдимост от цялата страна.

Министър Зарков благодари на Висшия правосъден съвет за съдействието, което е оказал при връзката с 113 районни съдилища в страната по отношение на процеса по мигриране на данните от бюрата за съдимост.

Председателят на Районен съд Перник - Михаил Алексов посочи, че е плануванаъа и автоматизация, която ще припомня по кое време е настъпила реабилитация това събитие ще бъде отразявано незабавно в бюлетините за съдимост. Той съобщи, че при работата на надградената ЦАИС отпада и задължението на районните съдилища да съхраняват огромен документооборот, което е задължение за всяка администрация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР