Всеки ден забавяне оскъпяват възстановяването, вече ще е три пъти

...
Всеки ден забавяне оскъпяват възстановяването, вече ще е три пъти
Коментари Харесай

Община Бургас чака областния управител Пламен Янев за прехвърлянето на алеята край Сарафово

Всеки ден закъснение оскъпяват възобновяване, към този момент ще е три пъти по-скъпо от в началото плануваното, споделиха от администрацията

Община чака регионалния шеф да задейства процедурата за прехвърлянето на пропадналата велоалея към кв. „ “, стана ясно на днешната общинска сесия.

Сагата със свлачището в най-романтичната част крайбрежната алея към бургаския квартал продължава година и половина. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

„ За пръв път, откогато съм в Общината ми се случва да не може да решим проблем, обвързван с спешна активност толкоз дълго време. През целия този интервал се прави непрестанна преписка сред Държава и Община. Още през април 2022 година алармирахме тогавашния регионален шеф, че има съществено разрушение на софтуерния път край Сарафово, употребен от нашите съграждани за велоалея. Тогава се свика комисия, пристигнаха от „ Геозащита Варна “, само че ни споделиха, че нямало никакви признаци на аварийност, нямало нападателно въздействие на морската вода и предложиха на областния управител да подаде искане към Комисията за бедствия и повреди, след което да чака някой ден да провиснал пари “, стартира експозето си пред общинските съветници зам.-кметът по строителство на Бургас.

„ Времето обаче минаваше и свлачището продължаваше да се разрушава. В края на предишния мандат, след диалози с страната, внесохме докладна за незабавно планиране. Възложихме поръчка, изготвихме плана и го представихме с решение по какъв начин да се укрепи брега - и в Областна администрация, и в Министерство на регионалното развитие. Това се случи година и няколко месеца след първите констатации за опустошения бряг. За огромно наше удивление, след това получихме писмо от регионалния шеф, в което ни споделиха, че никой не ни е карал да проектираме, тези парцели не били на общината, а на страната и тя в случай че реши ще предприеме дейности.До ден сегашен нищо не се е случило. Пораженията след последната стихия са още по-големи и става все по-опасно “, добави Коралска.

Тя е безапелационна, че администрацията няма да се откаже и продължава да търси разновидности. При последната преписка с регионалния шеф той показал, че е подготвен да даде с решение на Министерски съвет терените на общината, която по собствен път да търси финансиране. Получил е единодушието си от кметската администрация, само че до ден сегашен нищо не се е случило.

Както Флагман.бг писа в понеделник кметът организира къс диалог с регионалния шеф Пламен Янев на формалното разкриване на „ Българската Коледа “, където заяви, че Министерство на регионалното развитие са дали единодушие да заложат средствата за възобновяване на свлачището в Бюджет 2024. )

В случая обаче би трябвало да има незабавна реакция от страната, в лицето на регионална администрация – или да предложи план пред Министерство на регионалното развитие, или да стартира процедурата по прехвърлянето на терена към Община Бургас.

„ Това безсмислено бавене оскъпява с всеки месец средствата, които би трябвало да се влагат. Ако беше станало преди година и половина средствата щяха да са три пъти по-малко. Ако по този начин регионална администрация се отнася към този проблем след няколко месеца ще би трябвало да се обезпечат 4-5 пъти повече средства “, сподели от своя страна кметът Димитър Николов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР