Всеки ден в България умира по 1 жена с рак

...
Всеки ден в България умира по 1 жена с рак
Коментари Харесай

Всеки ден в България умира по 1 жена с рак на шийката на матката


Всеки ден в България умира по 1 жена с рак на шийката на матката. Над 1 00 българки развиват подлото заболяване всяка година. Това стана ясно по време на театър, в поддръжка „ 10 минути единствено за теб “ - осведомителна акция за профилактика на рака на маточната шийка. Талантливата актриса Искра Радева и нейният екип от спектакъл „ Искри и сезони “ показаха спектакъла „ Втори меден месец “ и застанаха зад социално-значимата идея, проведена от Националното

съдружие за профилактика рака на шийката на матката
и MSD.

“Застанах зад тази идея, защото е извънредно значима. Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при дамите на възраст 15-59 година в България... В съвсем 100% от случаите ракът на маточната шийка е породен от HPV вирус . Крайно време е да обърнем внимание на общетсвото към това заболяване и да вземем ограничения за предотвратяването му “, сподели Радева. И даде образец с Австралия, където са имунизирани повече от 80% от младите девойки. За

последните 10 години единствено 1% от дамите там са се разболели от

рак на шийката на матката. По думите на актрисата, в България процентът на имунизираните девойки е доста по-малък – единствено 5%.

У нас работи

Национална стратегия за първична профилактика на рака на шийката на матката от 2012 година Тя се финансира с публични средства и обезпечава безвъзмездна имунизация на 12 и 13-годишните девойки . Ваксината се слага от персоналните лекари, двукратно, през избран интервал от време.

„ Всяко семейство в България има непосредствен, който е болен от рак. Говорим за онкологично заболяване, от което всеки ден умира по една жена. Аз съм жена, която съм минала това заболяване и знам какво е изтърпяло моето семейство, моите дребни деца тогава, освен прочувствено, само че и финансово “, сподели Лилия Асенова , ръководител на Националното съдружие

за профилактика на рака на шийката на матката. Тя посочи значимостта на профилактиката и напомни, че една от главните цели на акцията „ 10 минути за теб “ е да осведоми популацията за болесттите, породени от човешкия папилома вирус.

„ Моля ви, ракът на шийката на матката е нещо, което може да се предотврати. Нека да го създадем. Нека всеки от вас бъде дипломат на тази акция “, добави Асенова.

Свързани публикации.. Рак на шийката на матката – по какъв начин се случва? (видео) 0 Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка 0 Рак на маточната шийка – признаци и лекуване 0

„ Сега е Международната седмица на имунизациите . Ваксините са създали за човечеството това, което имунизацията за папилома вирус ще направи за шийката на матката. Очаква се едно доста съществено понижение на болоните “, сподели от своя страна проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той бе безапелационен, че най-хубавото решение, което родителите могат да вземат за своите девойки, е да ги имунизират против рак на шийката на матката преди те да са почнали сексуален живот.

Може ли една жена да отиде на втори меден месец в Париж, без брачна половинка си, който в действителност е пропуснал и първия? На този въпрос дадоха отговор Искра Радева и Антон Радичев – двама съпрузи над 45, които все по-рядко вършат секс. Те изпадат в комични обстановки и дружно с сътрудниците си Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова, демонстрират действителността в доста български фамилии. Спектакълът, който се игра в поддръжка на „ 10 минути единствено за теб “ е на режисьора Димитър Стоянов.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР