Всеки ден сме затрупани с информация за невероятните свойства на

...
Всеки ден сме затрупани с информация за невероятните свойства на
Коментари Харесай

Зелето - мощна храна с енергия от луната

Всеки ден сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни суперхрани, постоянно с другоземен генезис и пропътували хиляди километри. Под носа ни обаче има значително обичайни артикули, които също по този начин могат да донесат изгода и позитиви за здравето ни. И зелето е едно от тях.

Макар и типично есенен зарзават, прясното зеле може да се откри през по-голямата част от годината, а описът с обичайни и нетрадиционни предписания за готвенето му е ужасно дълъг. Зелето е извънредно мощна храна.

Древните лечители вярвали, че този зарзават съдържа сила от луната, тъй като пораства на лунна светлина. Модерната просвета за храненето изяснява неговите потребни свойства с високите равнища на сяра и витамин C в наличието му.

Зелето контролира високото кръвно налягане. Високото наличие на калий оказва помощ, като уголемява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв.

Зеленчукът оказва помощ и при главоболие, като се слага топъл компрес с листа от зеле. Откъснете и начупете няколко зелеви листа, сложете ги в забрадка и положете компреса върху челото. При хронично главоболие изпивайте 25-50 мл свеж зелев сок дневно.

Зелето съдържа потребния глутамин

Зелето съдържа доста глутамин, който съставлява мощна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът облекчава признаците на разнообразни типове дразнения, алергии, кожни болести и даже проблеми със ставите.

Зелето е богато и на разнообразни типове антиоксиданти , които могат да предотвратят появяването на злокачествени тумори. Молекулите на анитоксидантите инхибират окисляването на други молекули, като по този метод ни защищават от разнообразни заболявания.

Освен това зелето се предлага при проблеми с неточен корем , а зелевият сок оказва помощ при разнообразни стомашно-чревни заболявания като язва. Благодарение на високото си наличие на глюкозинолати, изотиоцианати, полифеноли и глутамин потреблението на този зарзават усъвършенства работата на червата и укрепва стените им.

Една от разновидностите на зелето - аленото зеле, защищава от въздействието на рискови тежки метали. Учени от университета в Лодз настояват, че екстрактът от листата на аленото зеле е извънредно богат на антоцианин, който контролира токсичността на тежките метали.

Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза обаче, би трябвало да заобикалят консумирането на по-големи количества зеле. То повлиява на усвояването на йод от организма, който е нужен за естествената функционалност на щитовидната жлеза. Това важи за всички кръстоцветни зеленчуци.

Брюкселското зеле пази костите здрави

Благодарение на високото наличие на витамин К, брюкселското зеле е идеално за костите. Проучванията откриват, че този главен витамин е потребен за увеличение на костната компактност и ограничение на фрактурите при пациенти с остеопороза, както и от понижаване на риска от костни увреждания при дами в менопауза, пишат от Independent.

Бpюкселското зеле е брилянтен източник на омега-3 мастни киселини, като съдържа 135 мг на всеки 78 грама зарзават. Това го прави в прелестна храна за вегани, които отхвърлят да ядат мазни риби и набирането на омега-3 е същинско предизвикателство. Тези киселини са значими за здравето на мозъка и оказват помощ в битката с депресията и тревогата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР