“Всеки ден с нещо си зает, бързаш – няма време!”,

...
“Всеки ден с нещо си зает, бързаш – няма време!”,
Коментари Харесай

Умното ни тяло знае – удоволствието за сетивата носи здраве

“Всеки ден с нещо си ангажиран, бързаш – няма време!”, пееше Васил Найденов. Повтарям си тази песничка съвсем всеки ден – толкоз тъкмо отразява чувството ми за всекидневието, което ме подхваща и мята като буря, на която съм неспособна да устоя, написа Obekti.bg.

Насилието върху естествения темп на тялото ни е на всички места към нас – в събуждането и в превоза, в непрекъснатата хватка на джиесемите и компютрите, от които не ни остава време да си поемем умерено мирис. А по този начин се нуждаем от него...

В свят, в който множеството неща са изкуствени, разумни и типични, от време на време си заслужава да се отдадем на чистата приятност на естествените тласъци, които нежно гъделичкат сетивата и напълно действително оказват помощ на тялото и мозъка ни да се провиснал и да съберат сили за идващия ден и идната дребна делнична борба. И най-закоравелият доктор ще признае, че няма по-голямо богатство за здравето от спокойствието и чувството за единство с природата. Затова и до ден сегашен е оживяла една антична процедура, която ежедневно успокоява, усмихва, балансира и лекува хиляди изтощени тела и души по света – ароматерапията.

Ако се боите, че тази нежна терапия е налична единствено в скъпите салони

и спа центрове, знайте, че тя е допустима всеки ден и за всеки човек – в дома, в офиса, даже на улицата. Необходимо е единствено да знаем малко повече за свойствата на етеричните масла и билките, с които България е богата, и малко по малко да въведем природата в дома си и на работното си място, където ще се облагодетелстваме от благотворното й въздействие.

Ароматерапевтът Росица Бакалова, член на Международната федерация на ароматерапевтите (IFA), поучава: “Всяко растение е лечебно. Препоръчвам потреблението на натурални етерични масла, само че и на растения, които сме набрали или отгледаме сами. Уханието им балансира организма и

оказва помощ на тялото да стартира процеса на самовъзстановяване, който е характерен за всеки от нас –

стига да не му пречим”.

Домът е първото място, което би трябвало да наситим с подобаващи за нас естествени аромати. Доказано е, че животът без мирис може да докара до съществени психологични и физически болести като клинична меланхолия и хормонален дисбаланс. Хората имат способността да разграничават 10 хиляди разнообразни миризми. Те се поемат от носа, влизат в лимбичната нервна система, която дава отговор за страстите, настроенията и паметта, и се насочват към мозъчните райони, които управляват възприятията, способността да помним и инстинктивните механизми на тялото.

И това е забавно: 7 комбинации за възобновяване на киселинно-алкалния баланс - четете още забавни вести на zdrave.to

Ето за какво е извънредно значимо какво вдишваме на мястото, където търсим покой и леговище от външния свят. Г-жа Бакалова предлага да стартираме от А и Б – да премахнем колкото се може повече от изкуствените материи от вкъщи си, които непрекъснато излъчват невидима, само че осезаема за фините сетива миризма. “Разхождайте се из чисти стаи, в които сте измили пода и прозорците с вода, в която сте капнали малко етерично масло по собствен усет. Стъпвайте боси по дървен или теракотен под, с цел да облекчите сетивата си. Носете свободни облекла, които не ви стискат на никое място.” Защото ароматерапията въздейства освен на обонянието, само че и на всички сетива с простата си философия да се приближим до естественото.

За да бъде щастлива и здрава,

домашната богиня може да си сътвори няколко всекидневни чувствени ритуала.

На първо място банята. Чистата вода е незаменима за отмиване на мръсните натрупвания и непознатите миризми, които денят е наслоил по тялото ни. Ако сварим литър мощен чай от билки и го изсипем във ваната, ще усетим по какъв начин целият стрес от деня се оттича от изтощените ни крака. Същото може да реализираме и със 7-9 капки етерично масло, авансово разрушено в топла вода. Лавандулата ускорява алфа-вълните в мозъка ни, а това отпуска цялото тяло във превъзходно чувство за релаксация и покой. Една капка лавандулово масло върху възглавницата е рецепта за спокоен сън.

Ако, в противен случай, ви липсва тонус, капнете малко масло от жасмин във водата и се отпуснете с чаша жасминов чай във ваната. Това източно растение съдържа съединения, които разбуждат бета-вълните в префронталния кортекс на мозъка и ни вършат бодри и будни, с спомагателния бонус, че освобождават в тялото тези хормони, които ни карат да се усещаме на седмото небе.

Ароматерапия има и в кухнята. Да, тъкмо по този начин – ароматите и подправките, които прибавяме в ястията, въздействат на цялото тяло. Една от най-полезните и приятни лечения, които можем да си проведем, е да поръсим печеното с розмарин. Полезните му съставки повдигат тонуса, успокояват болките в мускулите, ускоряват косата и ноктите и усъвършенстват кръвообращението.

Резен джинджифил в чая ще ни направи радостни и дръзки,

а съставките му ще преборят настинката, която се задава с наближаването на есента. Масаж с масло от босилек облекчава ревматизма. Лабораторни изследвания на Университета в Калифорния демонстрираха, че канелата съдържа вещество, което доста ускорява имунната система и даже може да предотврати рака.

В никакъв случай не трябва да забравяме леглото. Чистите памучни или ленени чаршафи, изпрани с капка масло от бергамот, ще изчистят за една нощ напрежението, депресията и паниките, да не приказваме, че това масло успокоява раздразнената кожа и оказва помощ против акне, псориазис и лъснало от лой лице. Съчетайте маслата с билки.

“Спя върху възглавници, цялостни с билки и сено. Нищо не успокоява мозъка и тялото повече от това простичко нещо”, показа опита си и госпожа Бакалова. Есенциите от роза, сандалово дърво и пачули пък са извънреден афродизиак, в случай че решите, че не ви се спи.

Тъй като етеричните масла са доста мощни вещества, ароматерапевтът предлага преди приложимост да ги

разреждаме в нерафинирани, студено пресовани растителни масла

като зехтина. Така те ускоряват свойствата си и стават безвредни за приложимост в дома. Може да ги употребявате при прилошаване – една-две капки лимонова есенция върху дланта, която след това вдишвате; за разтапящ масаж – 3-5 капки в чаша зехтин или шарлан; за аромалампа – 3-5 капки, които да горят към час-два.

За да изчистите въздуха в дома си след настъпление на шумни и пушещи посетители и да възстановите чувството си за уют, нагрейте малко масло от иланг-иланг или чаено дърво в теракотената си аромалампа и се насладете на вечерта. Тези масла са мощни антисептици – извлекът от чаено дърво е осем пъти по-силен от карболовата киселина и 12 пъти – от фенола. Убива бактериите, гъбичките и вирусите. Ако го употребявате постоянно, ще увеличи съпротивителните сили на тялото ви и ще убие неприятните микроорганизми като стафилококите.

Много издания за ароматерапия предлагат инхалациите с етерични масла. С това би трябвало да се внимава. “Чела съм издания, списвани от уважавани лекари, които предлагат инхалации с 10-12 капки етерично масло - споделя Росица Бакалова. - Това е смут! Инхалацията с кипяща вода и няколко капки масла е равна на венозна инжекция. Изпаренията отиват право в мозъка. Ще съберете границите на кръвното си налягане и може да припаднете. Инхалации се вършат единствено с билки. Категорично съм срещу и вътрешното приемане на масла.

Те може да причинят микроизгаряния по хранопровода и лигавицата на стомаха, които в началото няма да се виждат при обзор, само че ще предизвикват неприятности.”

Една от най-лесните и дълготрайни ароматерапии е да засадите саксии с уханни растения в дома и на работното си място. Освен че тушират нездравословното лъчение от компютъра, някои от тях пречистват и наситения с препарати въздух. Опити в Русия са посочили, че хлорофитумът (известен и като зелена лилия) почиства прелестно въздушната среда в учебни заведения и детски градини, където бъка от бактерии и биологични частици. Индришето, мушкатото и здравецът, обичани на нашите баби, имат същото свойство, като също така отблъскват неприятните инсекти и работят съвсем чудодейно на женското тяло от всяка възраст – ароматът им облекчава резултатите от менопаузата, масажите с маслата им лекуват целулита, изгубилата блясъка си кожа и акнето.
А какво да вършим в моментите, когато цепим мръсната атмосфера на улици и кръстовища и ни блъскат в трамвая?

Капка българска роза на ревера или сред гърдите

ще ни накара да се почувстваме самоуверени, мощни, радостни и секси. “Никога няма да спра да дублирам, че би трябвало да използваме масло от българска роза. Тя е извънредно растение. Отразява се благотворно съвсем при всички недоволства, а маслото от нея е един от най-силните антисептици на света. Не би трябвало да прекаляваме обаче – една капка е достатъчна”, твърди Росица Бакалова.

Какво по-хубаво от това да вкараме капка цвят и мирис във всекидневието си? Няколко билки, шишенце масло от българско цвете, щипка вкусни подправки, разлистени и признателни растения – толкоз е нужно. И не се бойте, че не е мъчно и не боли – ароматерапията е лекуване посредством наслаждение, което, в случай че го предлагаме на тялото си, без да се скъпим, ще отсрочи тези, горчивите и тегави лечения-мъчения, които ни чакат в поликлиниката. Моето тяло споделя – направи ми прелестно, а аз ще ти се отблагодаря със здраве. Съгласни сте, нали?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР