Всеки ден хиляди софиянци и гости на столицата влизат и

...
Всеки ден хиляди софиянци и гости на столицата влизат и
Коментари Харесай

Да открием тайните на Антична София само с телефон в ръка


Всеки ден хиляди софиянци и посетители на столицата влизат и излизат от метростанция " Сердика ", като като че ли не обръщат внимание изключителния древен пейзаж, който им се открива. Погълнати от дилемите си, одобряваме археологическите полезности, през които прекосяваме всекидневно за даденост - без да се интересуваме от детайлностите, свързани с богатата история на София през Античността.

София в действителност е античен град, построен от римляните и трансформирал се във значим стопански и административен център навътре в Балканския полуостров. Но какъв брой хора познават античната история на столицата?

Точно този въпрос си задава изпълнителният шеф на фондация " Съкровищата на България " Венета Гяурова по време на диалог със свои другари и съидейници. Веднъж повдигнали тази тематика, те стартират да умуват какво могат да създадат, с цел да подтикват интереса на хората към експонираните археологически полезности и да утвърдят София като културна дестинация.

За задачата вземат решение да основат мобилната приключенска игра-пътеводител Serdica Riddles, която да ни " води " през археологическите забележителности и музейните експонати от Антична Сердика.
 Снимка 482285

Тъй като в днешно време разчитаме на телефона си надали не за всичко, Венета и приятелите ѝ считат, че смарт телефонът е и най-удачният вид, посредством който да опознаем по-добре историята на средата, която ни заобикаля. Затова и в мобилното си приложение те целят да включат, в случай че не всички, то най-малко огромна част от експонираните археологически обекти.

От друга страна обаче желаят не просто скучновато и изсъхнало да показват историите на културните полезности от наследството на Сердика сред II и VI век, само че да провокират интерес по един занимателен и интерактивен метод, " с цел да има тръпка ". Затова вземат решение да основат загадки към всеки един археологически обект, които да накарат хората да се поразровят за малко повече информация, до момента в който " пътуват във времето ".

" Нещо като актуален Индиана Джоунс с телефон в ръка ", шеговито отбелязва Вената.
 Снимка 482288

Така тя и и екипът ѝ, състоящ се от Стела Декова, Веселин Цветанов, Васил Димитров и Милена Райчева се заемат за работа. Благодарение на стратегия " Културно завещание " към Национален фонд " Култура " и с поддръжката на Регионален Исторически музей - София и Оперативна програма " Туризъм " на Столична община, мобилното им приложение към този момент факт.

" Със Serdica Riddles хората ще могат елементарно и прелестно да научат кое какво е било, и кой и за какво го е направил. Ние сме една от най-богатите страни в Европа по културно завещание и въпросът не е единствено да се гордеем с това и да си го повтаряме като мантра. Трябва самите ние да го опознаваме, съхраняваме и подтикваме, като търсим нови модерни форми (сред които най-много дигиталната), с цел да го представяме и да описваме историите му ", безапелационна е Вената.
 Снимка 482289

Мобилното приложение Serdica Riddles към този момент е налично в App Store & Гугъл Play. С безплатната версия можем да обикаляме и научаваме забавни елементи за античния град, както и да проверим знанията си с три загадки по желание. Ако обаче желаеме да открием всички антични секрети на Сердика и да отговорим на 17-те загадки, то можем да закупим цялостната версия.

Ако би трябвало да определите кои са трите най-интересни загадки от 17-те, включени в играта, кои ще бъдат те?

Определено си заслужава загадката, намираща се при една от античните тоалетни - т.нар латрини. Интересното е, че малко хора си дават сметка, че през Античността в рамките на Римската империя е имало повече обществени тоалетни, в сравнение с в нашето съвремие. Уникално е да схванеш, по какъв начин хората тогава не са имали нашите терзания да посещават тази толкоз значима част от градската инфраструктура дружно, един до различен, от време на време и на обща пейка и да си разискват най-важните градски злословия.

Ако би трябвало да кажа коя е най-трудната мистерия, ще избера тази на Западна врата, където в действителност човек би трябвало да се вгледа деликатно в останките и да види основите на кулите. И освен това, ами и да преброи какъв брой ъгъла са имали. Разбира се, по-късно ще научи за какво римляните са строили кули с друг брой ъгли и каква роля са имали те в отбранителната система на града.

Третата, на която съм огромен почитател е за шифърът на Цезар, която е при Източната врата на Сердика. Разбиването на кодове постоянно е било предизвикателство, а този претендира да бъде един първите в историята на кодовете, за който се твърди, че самият Гай Юлий Цезар е употребявал.
 Снимка 482283

За каква публика е предопределена играта Serdica Riddles?

Serdica Riddles e за всеки, който има смарт телефон. Наистина можем да играем когато и да е и от всяко място, само че сигурно най-вълнуващо е да го създадем, до момента в който минаваме около някой от археологическите обекти. Можем да играем сами, дружно с другари, сътрудници или фамилията. Хубавото на играта е, че ни дава опция да играем неведнъж, посредством нулиране на резултата.

Всеки събрал 65 монети може да се насочи към някой от двата туристическо осведомителни центрове на Столична община в центъра, с цел да си вземе почетна значка на Сердика.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР