Всеизвестен факт е, че обикновените хора не искат да бъдат

...
Всеизвестен факт е, че обикновените хора не искат да бъдат
Коментари Харесай

Дисидентът, който не успя да прескочи Берлинската стена

Всеизвестен факт е, че елементарните хора не желаят да бъдат част от войните и следствията от тях. Мъжете не отиват на фронта по свое предпочитание и не копнеят да се убиват взаимно. И сигурно нито една майка не би предпочела изкуствено предизвикания национализъм пред живота на детето си.

Още по-всеизвестен факт е, че елементарните хора страдат от всичко, което се случва откакто дулата утихнат и градовете се трансфорат в руини.

Петер Фехтер е един от милионите, които стават жертви на парадоксите на историята – най-престижната куртизанка на нашата планета.

 Петер Фехтер
Петер Фехтер; Getty Images

Датата е 17 август 1962 година Точно преди една година Берлин е разграничен на две. Двама строителни служащи (тухлари) ще минават оттатък стената. Единият съумява и се озовава от западната й страна, другият – не.

Всичко става инцидентно и не е планувано за този ден. Двете момчета са в обедна отмора, когато чуват гласове и, тръгвайки по следите им, се озовават наоколо до стената. Хелмут (другото момче) се покатерва, само че патроните на полицаите пронизват Петер в стомаха, до момента в който е на върха на стената. От западната страна желаят да оказват помощ, само че не могат.

Тялото му пада от източната страна и остава там в продължение на 45 минути. Наоколо има хора, той вика за помощ, виковете последователно минават в стенания, до момента в който най-после не утихват изцяло. Никой не се притичва на помощ. Никой не може да се притече и да желае. Така е във времената на политкоректността и номенклатурата. Животът си е живот, само че и дисидентът си е отстъпник.

И тялото му е отнесено на рамото на милиоционерите като чувал с картофи.

Известно време след стрелбата тълпата стартира да се усилва и скоро хиляди поданици крещят „ убийци “ и „ бандити “ в лицето на офицерите, стреляли по Петер. Органите на реда отвръщат със сълзотворен газ. Пазачите са наградени с медали.

35 години по-късно сестрата на Петер Фехтер повдига обвинявания против пазачите. „ Бях назначен да правя тази работа и всичко, което мога да кажа е, че скърбя. “ споделя единият от тях. „ Какво друго мога да кажа с изключение на, че скърбя? Но към този момент не мога да трансформира нищо. Това се е случило. “ декларира другият. Разследването демонстрира, че двамата общо са изстреляли 24 патрона.

 Петер Фехтер
Пазачите отнасят тялото на Петер Фехтер; Getty Images

Една от първите жертви на Стената не умира в полето и в морето, а в самия град, който тя разделя. Пред всички. В сърцето на парадокса, който визира цяла Европа. А белезите се виждат и през днешния ден – 27 години след рухването.

Това се случва преди 55 години. И никой не желае да е част от него, и всички съжаляват. И всички сме част от него. Кои непринудено, кои по стичане на събитията, кои като жертви, кои като победители…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР