Всеизвестен факт е, че микропластмасата нанася изключително големи вреди върху

...
Всеизвестен факт е, че микропластмасата нанася изключително големи вреди върху
Коментари Харесай

В атмосферата е пълно с микропластмаса, която може да повлияе на климата

Всеизвестен факт е, че микропластмасата нанася извънредно огромни вреди върху океана. Малцина обаче знаят, че тя се среща и в атмосферата и евентуално даже оказва тънък резултат върху климата на планетата.

Малките частици във въздуха – от вулканичната пепел до човешкия смог – могат да оказват най-различно въздействие върху климата, като отразяват или всмукват слънчевата радиация. Известно е също по този начин, че микропластмасовите частици могат  и да изминават големи дистанции с помощта на вятъра. Сега за първи път учени от университета Виктория в Уелингтън и Кентърбърийския университет в Нова Зелания изследват дали пренасяната по въздуха микропластмаса също би могла да въздейства на климата.

Изследователите взимат поради количеството микропластмаса, която откриваме в земната атмосфера през днешния ден (както и нейният вид и дистрибуция), и откриват с помощта на компютърни модели, че тя може да затопля и охлажда нашия климат (макар и в напълно дребна степен).

Като цяло микропластмасовите частици са извънредно ефикасни при разпръскването на слънчевата светлина, което значи, че те имат охлаждащ резултат върху климата. Те обаче могат да асбсорбират и радиацията, която Земята излъчва. Т.е. способстват напълно малко и за парниковия резултат,  атмосферният химик доктор Лора Ривели, водещ създател на изследването.

„ В взаимозависимост от догатките, които вършим във връзка с метода, по който микропластмасата се разпределя в земната атмосфера, действителният магнитуд на въздействието ѝ върху климата варира в нашите климатични модели – изяснява тя. – Нашето проучване демонстрира, че сега въздействието на микропластмасата върху международния климат е напълно малко. То обаче ще се усили за в бъдеще – до ден сегашен в сметищата или околната среда са се натрупали 5 милиарда тона пластмаса, а през идващите три десетилетия тази цифра се чака да се удвои. “

Почти няма място на планетата, на което микропластмасата да не е съумяла да си проправи път – тя е засичана както в антарктическия лед, по този начин и в човешкото тяло. Все още съществуват  в научните среди във връзка с резултатите, които оказва върху здравето на животните. Въпреки това тази сфера на проучвания е есе още в зародиша си и съществуват голям брой незнайни. На базата на това, което знаем сега, наподобява, че микропластмасата може да докара до метаболитни нарушавания при хората. Освен това е невротоксична и даже канцерогенна.

Изследването е оповестено в .

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР