Всеизвестен факт е, че консумирането на чай и кафе действа

...
Всеизвестен факт е, че консумирането на чай и кафе действа
Коментари Харесай

Кофеинът в чая и кофеинът в кафето

Всеизвестен факт е, че консумирането на чай и кафе работи ободряващо както на концентрацията, по този начин и на физическата интензивност. Все отново има съществени разлики сред метода, по който протича ободрителния развой при използването на чай и надлежно на кафе. Вижте кои са те.

Много експерти са на мнение, че схващането, че кафето съдържа повече кофеин в сравнение с чаят, е неправилно. Оказва се, че сред въздействието на кофеина на чая и кофеина на кафето има някои значими отлики. Кофеинът в чая се назовава още теин.

Интересна детайлност е, че в етимологията на думата е вплетена гръцката дума „ теос ”, с която се въплъщава божественото и бога. В този смисъл божественото влияние на чая е било познато още от античността.

 Кафе

Изследвания демонстрират, че ободряващото деяние на теина е относително по-слабо изразено. Консумацията на чай не предизвиква ускорено сърцетуптене и бодърствуване.

Учените изясняват този факт с събитието, че за приготвянето на чаена напитка нормално се употребява минимално количество чай, а дозата, нужна за приготвянето на чаша кафе, е доста по-голяма.

Друга значима детайлност е, че в чая с изключение на кофеин се съдържат и така наречен танинови субстанции (познати още и като дъбилни вещества). Те са повода за тръпчивия усет на ободрителната напитка.

 Чай

Когато кофеинът взаимодейства с тях, се получава най-общо казано по-забавено и по-смекчено деяние на напитката както върху нервната, по този начин и върху сърдечно-съдовата система.

Кофеинът, съдържащ се в чая, има друго значимо преимущество. Той не се задържа за дълго и като цяло не се натрупва в организма. За разлика от прекаляването с кафе, прекаляването с чай не може да провокира кофеинова интоксикация.

Организмът усвоява едвам 0.01 % от кофеина, съдържащ се в чая. Притеснително е тогава, когато дневната доза на кофеин в организма доближи 0.30 грама.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР