Все повече соларни централи искат да балансират систематаВсе повече соларни

...
Все повече соларни централи искат да балансират систематаВсе повече соларни
Коментари Харесай

Вечерни новини: Соларни централи искат да балансират системата; Спад в цените на жилищата

Все повече слънчеви централи желаят да балансират системата
Все повече слънчеви централи желаят да се включат в системата като балансиращи мощности – услуга, която неотдавна беше стартирана от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). „ Вече има постъпили много заявки за вписване на слънчеви централи, които да дават балансираща услуга за контролиране надолу “, разяснява за Economic.bg шефът на оператора Ангелин Цачев.
Национален статистически институт регистрира спад в цените на жилищата в София и Пловдив
Индексът на цените на жилищата в София се намали с 0.1% през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на третото. От края на 2015 година е имало единствено само още три тримесечия, когато цените са падали – второто на 2020 година (-1.7%), второто на 2021 година (-1.5%) и четвъртото на 2022 година (-2.5%).
Подкаст | Зелената договорка въздейства върху пазара на бизнес парцели в България
Зелената договорка оказва въздействие върху капиталовите парцели – както в Европа, по този начин и в България. И от скоро се приказва за така наречен трите „ Д “ при бизнес парцелите – демография, декарбонизация и цифровизация. Това сподели Явор Костов, ръководещ сътрудник във Forton, по време на присъединяване си в подкаста „ Едно мислено “ на Economic.bg.
Кои са вероятните претенденти за длъжностен министър председател (пълен списък)
Предсрочните парламентарни избори в България са съвсем 100% сигурни – ГЕРБ отхвърлиха да продължат обединението с Политическа партия и Демократична България в границите на сегашния парламент и вероятно ще опитат отново след вота. След измененията в Конституцията, осъществени от Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, президентът към този момент няма цялостната независимост да избере служебния министър-председател, а би трябвало да уточни един от съответно изброени държавни длъжности.
Без заведения в фамилните хотели: Законът за туризма се трансформира
В фамилните и апартхотелите към този момент няма да са задължени да поддържат и заведение за хранене. Това плануват промени в Закона за туризма, качени за публично разискване. А повода за тази смяна е да се облекчи дребният и междинен бизнес, споделят от Министерството на туризма, които са вносители на законопроекта.
Земеделските производители ще получат 86.9 млн. евро помощ
Земеделските производители ще получат държавна помощ в размер на 86.9 млн. евро (170 млн. лева.) поради неподходящите последствия, които търпят от войната в Украйна. Това става допустимо, откакто в понеделник Европейската комисия даде зелена светлина на държавната скица.
Къде стои България на картата на мобилните заплащания?
Почти 1.7 милиарда души по света употребяват мобилни заплащания, като единствено през последните пет години общият брой консуматори се е нараснал с близо 800 млн. Въпреки това проникването на този способ измежду популацията на другите страни е на разнообразни равнища. Най-много се употребява в Тайван и Ирландия, където такива услуги се употребяват от 40% от хората, сочат данните в отчета Digital 2024 Global Overview Report, направен от AltIndex.com.
Европейските банки нямат желание да финансират нуклеарни планове
Европейските банки не възнамеряват да финансират построяването на нови нуклеарни реактори заради високия риск от забавяния и надхвърляне на разноските. Това споделиха банкови ръководители по време на нуклеарната конференция в Брюксел, провела се преди дни.
Първо следствие на Apple, Гугъл и Meta по новия дигитален закон на Европейски Съюз
Американските колоси Apple, Гугъл и Meta Platforms ще бъдат разследвани от антитръстовите регулатори на Европейски Съюз за евентуални нарушавания на Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act, DMA), стана ясно в понеделник. Възможно е това да докара до огромни санкции за фирмите.
Къде се нареждат европейските банки в класацията за най-силните марки?
Четири от най-големите китайски банки са отпред в листата на 500-те най-ценни банкови марки в света, оставяйки американските и европейските кредитори много обратно, съгласно нов отчет на консултантската компания за оценка на марки Brand Finance. За осма поредна година първото място в листата на 500-те най-хубави банкови марки в света е присъдено на ICBC (Industrial and Commercial Bank of China). Кредиторът усили цената на марката си с 3% до 71.8 милиарда $ (65.77 милиарда евро), което е почти равно на номиналния Брутният вътрешен продукт на Словения,, написа Euronews.
Какаото стана по-скъпо от медта
Какаото продължава наклонността си на повишаване и към този момент надвишава 9000 $ за звук за първи път в историята. Това се случва до момента в който рецесията в предлагането обгръща пазара и производителите на шоколад се борят за обезпечаването на зърна.
„ Един нов Atos “: Водещ акционер в закъсалата компания има концепция за спасението ѝ
Главният изпълнителен шеф на Onepoint, водещ акционер в изпадналата в усложнения Atos, съобщи, че е подготвен да оглави проект за избавяне на софтуерната група, с цел да отбрани „ целостта на активите ѝ “. От френската корпорация обаче обявиха, че подобен проект не е обсъждан все още.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР