Все повече сигнали за въздушна тревога имаше както през деня,

...
Все повече сигнали за въздушна тревога имаше както през деня,
Коментари Харесай

Живот сред воя на сирени: Как семейството на Вера беше разделено от войната?


Все повече сигнали за въздушна паника имаше както денем, по този начин и през нощта в региона на Измаил и Одеса, описват специфичният екип на bTV.

Сигнали за паника е имало в множеството региони в Украйна.

29 000 души са били евакуирани през вчерашния ден посредством филантропичните коридори. Украинските управляващи оповестиха, че над 600 здания в Харков са били унищожени от съветски ракети.



Въпреки че в Измаил е релативно умерено, войната се отразява на бесарабските българи в града. Вера Георгиева е с българско сърце и украински паспорт и отхвърля да напусне дома си, макар че Русия обстрелва и Западна Украйна.

„ Блитцкриг просто не им се получи. Искаха да ни атакуван от всички страни. За Украйна това е нова Велика отечествена война, само че това е различен зложелател. Да обстрелваш детска болница и родилки и да кажеш, че там е нямало хора - това е безочливо. Няма опрощение “, споделя Вера, допълвайки, че цялостен живот няма да ѝ стигне, с цел да елементарни протичащото се сега.

Въпреки че сърцето на Вера страда поради ужасяващите вести и от фронта, като майка се грижи за екипа на bTV. Приготвя обичаен украински борш и споделя, че с изключение на история и територия Русия желае да си присвои даже ястия от Украйна.



В кухнята на Вера до скоро се е чувал детски глас - на 5-годишните близнаци Лука и Илия. Децата и снаха ѝ напущат Киев незабавно след първите бомби. Вече са в бежански център в Австрия и чакат някое непознато фамилията да ги подслони в дома си.

„ Написаха ми, че имат всичко належащо. Поисках да им изпратя дрешки и храна, само че снаха ми сподели, че имат всичко е обезпечени от австрийците “, споделя Вера.



Синът ѝ Женя не може да излезе от Украйна. Работи като доброволец на границата с Румъния и провежда филантропични коридори.

Въпреки че войната разделя фамилията, те са сплотени, само че майката споделя, че няма да съобщи своите корени и ще остане.

„ Аз оставам, тъй като тук не усещам, че има заплаха за моя живот. Ние сме готови и за бомбардировки. Нашата войска е мощна! Всички са обединени, само че и засегнат и настроени да стигнем до край. Докато и последният съветски въоръжен боец не напусне нашата земя, няма да спрем да се бием. Искаме да живеем обикновено. Руската страна преследва своите цели и упоритости от 2014 година Това е война “, безапелационна е Вера.

Убедена е, че ще изгонят завоевателите от Украйна и по-късно ще възстановят унищожените градове.

В хола гледаме дружно новините. От екрана генералният шеф на НАТО не споделя изрично дали военният блок ще се намеси уверено, в случай че Русия реши да употребява химическо оръжие в Украйна. Това натъжава Вера.

„ Разбирам, че пълномащабна война ще бъде нещо извънредно. Затова всички ги е боязън и всички шикалкавят “, счита тя.

Вера изненада екипа и с ръчно направени български носии - ушила е и за близнаците. Направила го е, тъй като обича доста България.



За три седмици три милиона украинци са напуснали домовете си - измежду тях и най-близките на Вера. А тя остава и продължава да се моли - войната да не лишава повече човешки животи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР